Česko je mezi zeměmi EU s nejvyšším rozdílem v platech mužů a žen

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Česká republika patří mezi země Evropské unie s největšími rozdíly v příjmech mužů a žen. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat za rok 2013. V celoevropském průměru byly tehdy platy žen o 16,4 procenta nižší než platy mužů, v Česku byl v témže roce rozdíl 21,1 procenta. Ve srovnání s rokem 2008 se rozdíl ve výši platů obou pohlaví ve většině zemí EU, včetně Česka, zmenšil.

Evropští statistici rozdíl počítají z průměrné hodinové mzdy mužských a ženských zaměstnanců v dané zemi. Nejvyrovnanější příjmy měla před dvěma lety obě pohlaví ve Slovinsku, kde muži vydělávali jen o 3,2 procenta víc. Na Maltě to bylo 5,1 procenta, v Polsku 6,4 procenta a menší než desetiprocentní rozdíl uvádí statistika také v případě Itálie, Chorvatska, Lucemburska, Rumunska a Belgie.

Na druhém konci tabulky, tedy s největším rozdílem ve výši platů, skončilo Estonsko (29,9 procenta) před Rakouskem (23 procent), Českem a Německem (21,6 procenta). Od roku 2008 se rozdíl v České republice podle Eurostatu snížil o více než čtyři procenta.

Rozdíly i v typech povolání

Rozdíly ovšem nejsou jen ve výši platů, připomněl dnes Eurostat, ale i v typech povolání. Ženy představují téměř polovinu pracovní síly - v roce 2013 jich bylo 46 procent všech zaměstnanců. Mezi manažery firem jich však byla napříč Evropskou unií jen třetina, naopak v celoevropském průměru dvě třetiny administrativních sil a pozic ve službách obsazovaly ženy.

V Česku a v Irsku byl přitom z celé EU tento poměr nejvyšší: Irové měli úřednic 80 procent, v České republice jich bylo 79 procent.

Ve stejném roce také každá třetí žena pracovala jen na částečný úvazek, z mužů byl takto zaměstnán ani ne každý desátý.