Česko má rekordní počet milionářů. Americké boháče dotahují Asiaté

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Bentley

V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o téměř osm procent na rekordních 19 400 lidí. Celosvětový růst byl téměř o 15 procent na 13,7 milionu. Celosvětově se bohatství dolarových milionářů zvýšilo díky zlepšení ekonomiky a akciových trhů o 14 procent na rekordních 52,6 bilionu dolarů.

Pozici regionu s největší koncentrací dolarových milionářů získala opět Severní Amerika, ale ve srovnání s Asií je již rozdíl menší než 10 tisíc milionářů, uvedla zpráva firem Capgemini a RBC Wealth Management.

Nárůst zaznamenaly všechny regiony. Počet milionářů v Severní Americe vzrostl o 16 procent na 4,33 milionů, v Asii o 17 procent na 4,32 milionu a v Evropě o 12 procent na 3,83 milionu dolarových milionářů. V Latinské Americe jejich počet stoupl o čtyři procenta na více než 500 tisíc.

Nejvíc boháčů je v Americe

Od jednoho do pěti milionů dolarů má majetek skoro 12,4 milionu lidí. Majetek od pěti do 30 milionů má celosvětově 1,2 milionu lidí a milionářů s majetkem nad 30 milionů dolarů je přes 128 tisíc. Z pohledu zemí je nejvíce milionářů v USA, zhruba čtyři miliony.

Následuje Japonsko s 2,3 milionu bohatých, Německo s 1,1 milionu dolarových milionářů a Čína se zhruba 760 tisíc milionáři. Naopak meziročně méně bohatých je například v Mexiku, Brazílii nebo Rusku.

„Tento rok byl jeden z těch rekordních a od roku 2000 druhý nejúspěšnější v nárůstu bohatství a počtu milionářů,“ uvedl šéf tuzemské Capgemini Zdeněk Přibyl.

Do popředí se dere Asie a Tichomoří
Do budoucna autoři studie očekávají, že celosvětové bohatství dolarových milionářů dosáhne do roku 2016 nového rekordu 64,3 bilionu dolarů. To je růst o 22 procent ve srovnání s rokem 2013 a šlo by tak o dalších 12 bilionů dolarů.
Silný růst se očekává ve většině regionů, v popředí bude oblast Asie a Tichomoří s předpokládaným meziročním růstem 9,8 procenta, což z této oblasti podle odhadů udělá v roce 2014 region s největším počtem dolarových milionářů a v roce 2015 region s celkovým největším bohatstvím,“ uvádí studie.

Podle studie, která obsahovala informace od 4400 dolarových milionářů z celého světa, se dolaroví milionáři začali loni více zaměřovat na investice. Více než třetina jejich majetku je mimo jejich domovský region, rok předtím šlo pouze o čtvrtinu. Zatímco bohatství uchovávané v hotovosti zůstalo stále na vysoké úrovni (27 procent), umístění do alternativních investic vzrostlo o tři procentní body na 13 procent.

Dolaroví milionáři jsou definováni jako ti, kteří mají investovatelné jmění jeden milion dolarů a více, s výjimkou hlavního bydliště, sběratelských předmětů, spotřebního materiálu a zboží dlouhodobé potřeby.