Česko může získat z EU na podporu zaměstnanosti 59 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Česko by mohlo získat do roku 2020 na podporu zaměstnanosti, sociální začleňování, boj proti chudobě a zlepšení fungování úřadů z EU téměř 2,14 miliardy eur (až 58,7 miliardy korun). Přidat k tomu by muselo ještě téměř 433 milionů eur (teď zhruba 11,88 miliardy korun). Vyplývá to z návrhu Operačního programu Zaměstnanost, který by měla ve středu projednat vláda. Pokud dvousetstránkový dokument přijme, dostane ho do 17. července Evropská komise. Program by mohl být schválen do konce roku.

Program má spravovat ministerstvo práce. Stanovilo pět okruhů, kam peníze poplynou. Tyto takzvané prioritní osy se zaměřují na podporu zaměstnanosti a adaptability pracovní síly, na sociální začleňování a boj s chudobou, na sociální inovace a mezinárodní spolupráci, na efektivní veřejnou správu a na technickou pomoc. Finance by měly získat regiony i Praha.

Tři pětiny prostředků by měly přispět ke zvýšení zaměstnanosti, zkvalitnění pracovních míst i k vyšší mobilitě pracovních sil. Na sociální začleňování a potírání chudoby má jít 30 procent celkové sumy. Dvě procenta peněz podpoří inovace a mezinárodní spolupráci. Pět procent částky má přispět k zefektivnění veřejné správy. Zbývající čtyři procenta financí se využijí na technickou podporu. Důvodem vyčlenění těchto peněz je prý administrativní náročnost projektů, koordinace plánování výzev či monitorování a sběr dat o podpořených osobách.

Finance z české strany nemusí být jen státní

Skoro 12 miliard korun, které má Česko přidat, nemusí pocházet jen od státu. Podle návrhu programu by z této částky přes 3,38 miliardy korun (kolem 123,29 milionů eur) mělo putovat ze soukromých zdrojů. Řada neziskových organizací, které se o peníze z EU na projekty ucházejí, záměr kritizovala. Poukazují na to, že mnohé neziskovky tak na evropské finance nedosáhnou, protože se jim například na začleňování lidí z ghett nepodaří od dárců a firem peníze získat.

Cílem projektů má být podle navrhovaného materiálu zvýšení zaměstnanosti mladých lidí, starších pracovníků, matek malých dětí či lidí s nízkou kvalifikací, snížení rozdílů v postavení žen a mužů na trhu práce, lepší vzdělávání, modernizace úřadů, rozvoj sociálního podnikání, rozšíření školek či zřízení sociálního bydlení.

Projekty na podporu zaměstnanosti by se měly týkat zprostředkování práce, poradenství, rekvalifikací, vzdělávání, tvorby nových míst, flexibilních úvazků, pracovní rehabilitace postižených či přípravy nových nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Zaměřit by se měly třeba i na srovnání postavení žen a mužů na trhu práce a na vybavení školek. K sociálnímu začleňování by mělo přispět plánování bytové politiky a sociálního bydlení, podpora profesionální sociální práce, aktivity proti diskriminaci, prevence kriminality, pomoc mladým po odchodu z dětských domovů, sociální podnikání.

Inovace by měly přinést nové nástroje a účinnější řešení. Cílem je mimo jiné „trvalá změna chování cílových skupin“. Podporu by měly získat nové metody sociální práce, díky nimž by bylo možné přecházet ztrátě bydlení či řešit situaci v ghettech. Peníze by měly zefektivnit i fungování neziskovek, aby se snižovala jejich závislost na dotacích od státu. Evropské finance by měly zlepšit také fungování úřadů a institucí. Jinak nastavit by se mělo vzdělávání pracovníků, aby byli výkonnější, uměli zacházet s informačními technologiemi. Příprava se má týkat i boje proti korupci.

EK pozastavila operační program ministerstva zdravotnictví

Sto dní v úřadě: Ministr zemědělství Jurečka se rád chlubí a občas lze