Česko nezvládá čerpat peníze z EU, hůř je na tom jen Rumunsko a Bulharsko

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: ctk

Evropská komise vyplatila členským státům EU jen 42 procent prostředků ze strukturálních fondů a Česká republika je v tomto směru s 29,9 procenty pod průměrem celé unie. Vyplývá to ze zprávy o dopadech programů politiky soudržnosti, kterou dnes zveřejnila Evropská komise. Evropské strukturální fondy přispěly v celé EU v letech 2007 až 2011 k vytvoření skoro 400 tisíc pracovních míst, z toho 15 430 jich bylo v České republice.

Dokument se týká Evropského fondu pro regionální rozvoj, Evropského sociálního fondu a Fondu soudržnosti. V období 2007 až 2013 se jejich prostřednictvím má v EU investovat 347 miliard eur (devět bilionů korun), tedy 35 procent celkového rozpočtu unie.

Díky fondům má o 1,9 milionů víc lidí přístup k vysokorychlostnímu internetu, nové vodárenské projekty se týkají 2,6 milionů lidí a projekty a zpracování odpadních vod 5,7 milionů lidí. Za pomoci fondů bylo postaveno 460 kilometrů silnic a 334 kilometrů železnic, uvedla zpráva.

Ke konci letošního ledna z nich komise vyplatila všem členským zemím v průměru jen 42 procent. V České republice to je 29,9 procenta. Hůře je na tom jen Rumunsko (14,7), Bulharsko (26,7) a Malta (29,8 procenta).

EK může proplácet peníze během dvou let od schválení projektu, takže za na nynější období 2007 až 2013 je může vyplácet až do konce roku 2015. Přesto mluvčí komise Shirin Wheelerová vyzvala členské země ke zvýšenému úsilí. „Čím víc se blížíte konci tohoto období, tím větší je riziko, že byste mohli o fondy přijít. Proto si pospěšte a jednejte,“ zdůraznila s tím, že komise intenzivně s členskými státy na řešení problému spolupracuje.

Podle mluvčí komise zpráva také zdůrazňuje, že pro kvalitní využívání fondů je klíčová „solidní administrativní kapacita a systém kontroly“. „Proto pracujeme intenzivně s Českou republikou a dalšími zeměmi na zlepšení jejich administrativní kapacity,“ dodala. Jedním ze způsobů, jak ji nezhoršovat, je nevyměňovat najednou všechny úředníky po místních volbách, řekla.

Zpráva komise hodnotí na základě údajů z členských zemí efekt strukturálních fondů od roku 2007 do konce roku 2011. Dokument tvrdí, že evropská politika soudržnosti pomáhá tlumit důsledky hospodářské krize. Fondy vytvořily za zmíněné období 399 487 nových pracovních míst, když nejvíc jich bylo v Británii - přes 50 tisíc. V ČR vzniklo díky fondům 15 430 nových míst a na Slovensku 1432, uvádí dokument.