Česko pošle Sýrii humanitární pomoc, hodnota se může vyšplhat na 200 milionů

Příslušník syrské armády

Příslušník syrské armády Zdroj: ctk/ap

Česko vyšle do Sýrie mimořádnou humanitární pomoc přibližně čtyři miliony korun. Po jednání se svým syrským protějškem Fajsalem Mikdádem to oznámil náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Zdravotnické pomůcky a materiál by se podle něj měl dostat i do těžko přístupných konfliktních zón. V příštích třech letech by podle Tlapy Česko mohlo na pomoc Sýrii přispět až 200 miliony korun, pokud to schválí vláda.

„Jsou schváleny dvě dodávky do Sýrie v celkové částce zhruba čtyř milionů korun,“ řekl Tlapa. „Jsou to věci pro lidi postižené válkou, kteří potřebují zdravotní pomůcky a zdravotní materiál, aby měli šanci dál žít,“ doplnil. Distribuci pomoci bude zajišťovat syrský arabský červený půlměsíc, díky tomu se podle Tlapy dostane i do špatně dostupných míst. „Syrský arabský půlměsíc má přístup i do řady míst, která jsou dnes součástí konfliktu,“ podotkl. První dodávka pomoci by měla odejít v květnu a druhá v červnu.

Ministerstvo zahraničí také pracuje na dlouhodobém projektu, podle nějž by Česko v období 2016 až 2019 mohlo Sýrii poskytnout až 200 milionů korun. Tento materiál musí nejprve schválit česká vláda. „Pokud chceme zastavit konflikt, tak ho musíme řešit v oblasti, odkud lidé odcházejí,“ poznamenal Tlapa a připomněl tak, že válka v Sýrii je jednou z hlavních příčin současné uprchlické krize.

Jediná ambasáda

Mikdád ocenil nejen finanční pomoc České republiky, ale také práci české diplomacie. Česko má i nyní v Damašku funkční ambasádu, na rozdíl od řady západních zemí, jejichž zájmy tam zastupuje. Mikdád se vyjádřil pochvalně na adresu české velvyslankyně Evy Filipi. „Máte skvělou ambasadorku, která i v nebezpečné situaci zůstala se syrským lidem,“ řekl. Dodal, že Filipi zprostředkovávala také jednání syrské vlády se Spojenými státy.

Mikdád se během návštěvy Česka setkal také s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) nebo ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Na jednáních se dotkli také možností ekonomické spolupráce. Tlapa už loni na své návštěvě v Sýrii hovořil o tom, že Česko by se mohlo podílet na poválečné rekonstrukci země. Mikdád dnes uvedl, že oba státy měly v uplynulých 50 letech skvělé ekonomické vztahy. S Babišem proto mluvil o tom, že je třeba na ně navázat, nejprve však země musí být bezpečná. Babiš potvrdil, že Syřané chtějí s Českem spolupracovat.

Čeští politici s Mikdádem hovořili také o aktuální situaci v Sýrii. Zaorálek vyzval syrskou vládu, aby se zasadila o nalezení konsenzu v rámci ženevských mírových jednání, která začala v lednu a účastní se jich jak vládní delegace, tak zástupci opozice.

Ekonomická témata měla být také předmětem schůzky Mikdáda s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) a zástupci Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy.