Česko předběhlo keltského tygra. Iry a další dusí krize

Předpověď na rok 2012

Předpověď na rok 2012 Zdroj: Eurostat

České republice pomáhá dluhová krize, řeč je o mezinárodních srovnáních. Podle odhadu Eurostatu předstihla v uplynulém roce v hodnotě hrubého domácího produktu sice menší, ale svého času velmi rychle rostoucí Irsko. Česko by za loňský rok mohlo dosáhnout objemu HDP ve výši 158 miliard eur, kdežto bývalý keltský tygr skoro o dvě miliardy eur méně. Češi by měli mít navrch, předpovídá stejný zdroj, i letos, napřesrok by na tom měly být obě ekonomiky zhruba stejně.

V roce 2006 vypovídal přitom rozdíl mezi oběma zeměmi jasně ve prospěch Irska: Češi vyprodukovali 118,3 miliardy eur, Irové 178,3 miliardy. O obrat se postaraly problémy irských bank, které se pustily do riskantních operací na trhu s nemovitostmi. Banky musel zachraňovat stát, celé Irsko pak Evropská unie a MMF.

Sestupný trend od krize v roce 2008 se netýká jen Irska, podíl na evropském HDP za poslední čtyři roky ztrácely i ostatní periferní ekonomiky měnové unie, jako jsou Řecko, Portugalsko a Španělsko. Odstup jejich výkonu od jádra euroklubu je už tak velký, že analytici mluví o hlubokém příkopu mezi oběma břehy. A třebaže prognózy ukazují nepatrný optimismus, jsou experti raději opatrní. „Rostou dluhy, krátí se rozpočty, ekonomika se sotva plíží. A stoupá nezaměstnanost,“ varují.
Česko to vynáší v unijním žebříčku stále výše. Letos by se mělo stát patnáctou zemí s nejvyšším příspěvkem ke společnému HDP, bude to přes 1,2 procenta. Více než desetiprocentní podíl drží Německo, Francie, Velká Británie a Itálie.

Měřeno jako celek, je hospodaření EU se třinácti biliony eur největším blokem na světě. Následují Spojené státy a až s velkým odstupem Čína.

Předpověď na rok 2012Předpověď na rok 2012 | Eurostat

Rostoucí příspěvek k HDP není ovšem jediným ukazatelem, ve kterém Česko během krize boduje, i když i tady těží ze zhoršování ukazatelů někdejších dřívějších premiantů. V rámci unie patří mezi státy s nízkým výnosem na dluhopisech, což ukazuje na nízké riziko. Má velmi stabilní bankovní systém – žádná z českých bank nevykázala kapitálové problémy v proběhlých zátěžových testech, na rozdíl od jiných evropských ústavů, které musejí sehnat přes sto miliard eur kapitálu. Česko navíc patří mezi země s nejnižším státním dluhem, proti průměru EU je tato suma zhruba poloviční.

O takové kondici si mohou nechat jižní periferie zdát. Řecko, které čeká na druhý příděl finanční pomoci od EU a MMF, je považováno za beznadějné — recesí prochází pátým rokem po sobě. Propadu výkonu a ztrátě důvěry investorů čelí Portugalsko, s dalším hospodářským ochabnutím musí letos počítat i obě větší váhy v této skupině, Španělsko a Itálie. „Jejich potíže se posouvají do středu, příkladem je Francie,“ píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, který věnoval tomuto tématu obsáhlý rozbor.