Česko přestane zadržovat Syřany, uvolní jim cestu do Německa

Migranti (ilustrační foto)

Migranti (ilustrační foto) Zdroj: ctk/ap

Česko ode dneška přestane zajišťovat v záchytných zařízeních občany Sýrie, kteří předtím požádali o azyl v Maďarsku. Policisté je vyslechnou a nabídnou jim azyl v Česku. Pokud ho nepřijmou, tak budou muset do sedmi dní opustit zemi. Jejich cesta do Německa tak bude rychlejší, uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Nevládní organizace opakovaně kritizovaly zadržování uprchlíků v zařízeních v Bělé-Jezové i jinde. Podle nich neplní svůj účel, je nehumánní a v rozporu s mezinárodními úmluvami.

Podle dublinského nařízení ČR zadržené uprchlíky vrací do země, ve které požádali o azyl a přes kterou do EU vstoupili. Zadržení cizinci v Česku putují do záchytných zařízení, kde obvykle stráví 42 dnů. Poté jsou propuštěni a měli by odcestovat do Maďarska, odkud přijeli. Maďarské úřady ale nápor nezvládají a běžence zpět nepřebírají.

Podle Rendlové tak pro Syřany, kteří požádali v Maďarsku o azyl, ode dneška platí nový postup. Když policisté běžence zachytí například ve vlaku, tak je odvedou na služebnu, vyslechnou je, vyhotoví potřebné dokumenty. Když zajištění nebudou chtít požádat o azyl, tak je pustí. „Budeme je pouštět s rozhodnutím opustit naše území do sedmi dnů a doprovodíme je na nádraží,“ upřesnila Rendlová. Syřané tvoří velkou část běženců, které policie chytí na českém území. Většinou jsou na cestě do Německa.

Německo se dále bude snažit o přerozdělení migrantů v EU
Německo se společně s Francií a Itálií bude snažit o spravedlivé přerozdělení běženců mezi ostatní státy Evropské unie. Dnes to podle portálu Die Welt prohlásil šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Dodal, že toto téma nastolí na nadcházející víkendové schůzce ministrů zahraničí v Lucemburku.
Steinmeier v souvislosti s uprchlickou krizí, které Evropská unie čelí, vyzval k větší soudržnosti. Podle něj už situace v Evropě přerostla do takové podoby, kdy jeden na druhého ukazuje prstem. Takto podle něj není možné řešení najít.
Německo dlouhodobě podporuje spravedlivé přerozdělení uprchlíků mezi ostatní státy. Británie a také východní země EU včetně České republiky na systém kvót odmítají přistoupit a nadále trvají na dobrovolném přijímání běženců.

Policie "nechá uprchlíky projet"

Podle Rendlové je toto opatření reakcí na to, že Maďarsko uprchlíky nepřebírá, když je chce Česko vrátit zpět, a v podstatě jsou tak pouze zdrženi na své cestě. Většinou jsou také na cestě do Německa, kde by měli dostat azyl. Policejní mluvčí zároveň zdůraznila, že nové opatření nebude vypadat tak, že „nechá uprchlíky projet“. Nové opatření se bude týkat i Syřanů, kteří už jsou v záchytných zařízeních a splňují podmínky, aby mohli pokračovat v cestě.

Pro občany Sýrie, kteří před vstupem na české území o azyl v Maďarsku nepožádají, nová pravidla platit nebudou. Podle Rendlové s nimi bude zacházeno stejně jako dosud - jejich cesta skončí v záchytných zařízeních.

Po změně přístupu volaly neziskové organizace. Žádaly „konstruktivní řešení“ ve spolupráci s dalšími státy EU. „Považujeme za vysoce nehumánní, že se ČR k uprchlíkům chová jako k bezpečnostní hrozbě. Zadržení nespáchali žádný trestný čin, přitom jsou drženi v zařízeních vězeňského typu, střežených těžkooděnci,“ napsalo dnes v prohlášení Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR.

Podle něj jsou záchytná zařízení přeplněná. Kapacita Bělé-Jezové se navýšila na 540 míst, nyní je tam 700 lidí, uvedlo konsorcium. „Alarmující skutečností zůstává, že v mnoha případech jsou zajištěny rodiny s malými dětmi či děti bez rodin,“ dodali zástupci konsorcia.

České dráhy připraví na jižní Moravě zvláštní vlak pro migranty
České dráhy připraví v Brně záložní lokomotivu a v Břeclavi posilové vozy pro případ, že by bylo třeba vypravit zvláštní vlak pro migranty. Kvůli možným hygienickým a zdravotním rizikům se zástupce dopravce setká s hlavním hygienikem. České dráhy to dnes uvedly na svém webu. O bezpečnostní situaci v souvislosti s přílivem migrantů do Evropy dnes jednalo představenstvo dopravce.
Migranti ze Sýrie a Blízkého východu se snaží přes Balkán a středoevropské země dostat zejména do Německa. „Hrozí, že k tranzitu masově využijí mezinárodní vlaky národního dopravce jedoucí především z Budapešti,“ uvedly dráhy. V maďarské metropoli obléhají stovky migrantů už několik dní Východní nádraží (Keleti) a doufají v to, že se dostanou do vlaků mířících do Rakouska a Německa.
Ještě v úterý, kdy se začaly mezinárodní vlaky z Budapešti kvůli zahraničním kontrolám zpožďovat až o 45 minut, společnost zavedení mimořádných opatření kvůli migrantům nezvažovala, napsal dnes server iDnes. Nyní dopravce změnil přístup.

Reportáž: Každou noc se snaží do Maďarska dostat stovky běženců