Česko prý zablokovalo pokus Íránu získat techniku pro jaderný program

jaderný reaktor

jaderný reaktor Zdroj: CV Rez

Česká republika kvůli podezření na falešnou dokumentaci letos zablokovala pokus Íránu nakoupit velké množství citlivé techniky využitelné k jadernému obohacování. Šlo o miliardovou dodávku kompresorů z firmy Howden ČKD Compressors, kterou vlastní Američané. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na experty OSN.

Incident by mohl zvýšit obavy Západu, zda lze Teheránu věřit, že bude plnit dohodu, o které nyní jedná se světovými mocnostmi. Tato dohoda by měla omezit možnost zneužití íránského jaderného programu k vojenským účelům výměnou za zrušení sankcí uvalených na Írán kvůli podezření, že se snaží vyrobit vlastní nukleární zbraně.

Podle Reuters se Írán v lednu pokusil nakoupit od pražské společnosti Howden ČKD Compressors velké množství kompresorů, které prý byly určeny pro kompresorovou stanici zapojenou do přepravy plynu. Experti ovšem zjistili, že zařízení lze využít i k jaderné výrobě. Transakce měla mít hodnotu 1,5 miliardy korun, pro firmu to byla obrovská zakázka.

Ministerstvo i firma podrobnosti neříkají

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba se omezil na konstatování, že ministerstvo k uvedenému případu zastavené transakce „nedisponuje žádnými konkrétními informacemi“.

Sdílnější nebyla ani mluvčí Howden ČKD Compressors s.r.o. Jana Vavrečková. „V tuto chvíli vám žádné bližší informace poskytnout nemůžeme, jediným oprávněným subjektem, na který se můžete obrátit je společnost Colfax,“ sdělila.

Americké firmě Colfax prodala společnost Howden ČKD Compressors s.r.o. na podzim 2013 skupina ČKD Group. Hodnota transakce tehdy činila 57 milionů dolarů.

Vyjednávači šesti světových mocností se snaží dosáhnout jaderné dohody s Íránem do konce června. V dubnu se již obě strany shodly na rámci této dohody, která by zahrnovala závazek Íránu snížit počet centrifug k obohacování uranu a další dlouhodobá opatření zajišťující, že Teherán nebude moci svůj nukleární program zneužít k výrobě jaderné bomby.

Některé podrobnosti ohledně pokusu Íránu nakoupit v Česku kompresory jsou podle Reuters uvedeny v poslední zprávě expertního orgánu sankčního výboru OSN. Nic prý nenaznačuje, že by se sama Howden ČKD Compressors s.r.o. něčím provinila. Podle výboru šlo o falešného koncového příjemce uvedeného v objednávce.

„Opatřovatel a dopravní společnost zapojení do kontraktu poskytli falešné dokumenty, aby zakryli původní zdroj objednávky, pohyb a místo určení zásilky s úmyslem obejít exportní kontroly a sankce,“ uvádí se ve zprávě sankčního výboru.