Česko slouží teroristům jako tranzitní stát, doplácí na pověst bezpečné země

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Teroristé zřejmě využívají Českou republiku jako tranzitní zemi pro cestu do dalších zemí, například Francie. Podle premiéra Bohuslava Sobotky to naznačují informace zpravodajských služeb. Důvodem, proč teroristé cestují přes Prahu, je rozptýlení pozornosti francouzských orgánů, protože ČR je považována za bezpečnou zem, řekl premiér. Uzavření hranic v rámci Evropské unie premiér odmítá.

„Máme prostřednictvím našich zpravodajských služeb indicie, že Praha, respektive ČR, je využívána jako místo tranzitu, ale není to zdaleka otázka jen České republiky,“ uvedl Sobotka.

Jeho slova potvrzují informace z francouzských justičních zdrojů, podle nichž jeden z francouzských džihádistů, kterého vyslýchali v srpnu po jeho návratu ze Sýrie do Francie, vypověděl, že mu údajný strůjce pařížských atentátů Abdelhamid Abaaoud nařídil cestovat přes Prahu, aby se vyhnul odhalení.

Teroristé a jejich spolupracovníci využívají ČR i jiné země jako místo, přes které cestují lidé podílející se na přípravě teroristických činů. „Země, které jsou bezpečné, tak mohou být vytipovány jako tranzitní země,“ uvedl Sobotka. Cestující z bezpečných zemí mohou být považováni za méně nápadné než ti, kteří cestují ze zemí zmítaných terorismem. „Je to reakce na to, že ČR je bezpečný stát,“ řekl Sobotka.

Sobotka: Francouzi zasáhli proti teroristům rychle a efektivně

Zpravodajské služby a policie podle něj intenzivně spolupracují a ČR je schopná monitorovat aktivity teroristů. Považuje za úspěch, že ČR tyto informace má, což potvrzuje, že není třeba zavírat hranice a je možné sledovat pachatele pomocí moderních technologií a nikoliv plotů. „Jakékoliv uzavírání hranic v rámci EU je proti zájmům ČR,“ zdůraznil Sobotka s tím, že by tento krok mohl mít dopad na export, služby, zaměstnanost a podobně.

Strůjci pařížských atentátů navíc podle premiéra nebyli z řad uprchlíků, kteří do Evropy přišli v posledních měsících, ale v Evropě se už narodili, proto by uzavření hranic v rámci EU problém nevyřešilo. Podle premiéra byl zásah francouzských bezpečnostních sil proti teroristům velmi rychlý a efektivní. „Přesně takto je třeba bojovat proti terorismu,“ dodal Sobotka.

Abaaoud prý radikálům radil, aby do Evropy cestovali přes Prahu
Údajný strůjce pátečních teroristických útoků v Paříži Abdelhamid Abaaoud údajně radil dalším islamistům, aby ze Sýrie do Evropy cestovali přes Prahu. Měli se tak podle něj snáze vyhnout odhalení. S odvoláním na jednoho z radikálů o tom v minulých dnech informovala některá západoevropská média. Informace tajných služeb naznačují, že teroristé Česko využívají jako tranzitní zemi pro cestu do dalších zemí, uvedl český premiér Bohuslav Sobotka.

Prahu jako výhodné tranzitní místo Abaaoud doporučil přinejmenším francouzskému islamistovi, kterého ve Francii zadrželi letos 11. srpna. Reda Hame podle francouzského deníku Le Monde při výslechu přiznal, že ho z bašty organizace Islámský stát (IS) ve východosyrském městě Rakka do Evropy vyslal právě Abaaoud. Na francouzském území měl spáchat teroristický čin.

Kromě rady, aby cestoval přes české hlavní město, od Abaaouda prý dostal také USB klíč se zakódovaným softwarem a 2000 eur (54 tisíc korun). Abaaoud mu prý doporučil také útočit na „snadné“ cíle, jako jsou koncertní síně, v nichž může zabít co největší počet lidí.

Důvodem, proč teroristé cestují přes Prahu, je rozptýlení pozornosti francouzských orgánů, protože Česko je považováno za bezpečnou zemi, řekl dnes premiér Sobotka.

Abaaoud podle francouzských úřadů zahynul ve středu při policejní razii na pařížském předměstí Saint-Denis. Francouzský premiér Manuel Valls ho označil za hlavní mozek atentátů, při nichž v pátek v Paříži přišlo o život 129 lidí. Podle ministra vnitra Bernarda Cazeneuva Abaaoud stál za nejméně čtyřmi z šesti útoků, které francouzské bezpečnostní složky zmařily od letošního jara.

O pohybu teroristů přes Prahu se spekulovalo také po teroristických útocích v USA v roce 2001. Už krátce po teroristických útocích z 11. září 2001 se objevily informace, že v ČR opakovaně pobýval Egypťan Muhammad Atta, jeden z mužů, kteří zaútočili s letadly na budovy Světového obchodního střediska. Prahu údajně navštívil v roce 2000 a poté i v dubnu 2001, kdy se podle některých zdrojů setkal s iráckým diplomatem a rozvědčíkem Ahmadem Chalílem Ibráhímem Sámirem Aním. O této schůzce mluvil mimo jiné tehdejší premiér Miloš Zeman, který uvedl, že Atta na jaře 2001 v Praze plánoval útok proti budově Rádia Svobodná Evropa.

Tato schůzka byla poté uváděna jako jeden z důkazů možného napojení teroristické sítě Al-Káida na Irák, na rozdíl od Attova pobytu v roce 2000 o ní ale panují vážné pochybnosti. V červnu 2004 totiž komise amerického Kongresu ustavená pro vyšetřování útoků z 11. září uvedla, že se setkání Atty s Áním v dubnu 2001 v Praze vůbec neuskutečnilo. Vyšetřování amerických tajných služeb dospělo k závěru, že Atta byl podle všeho v době údajné schůzky na Floridě.

V prosinci 2005 pak byl v Praze na základě mezinárodního zatykače zatčen švédský občan libanonského původu Oussama Kassir cestující ze Švédska do Bejrútu. Kassir byl v USA obviněn, že se v Oregonu v roce 1999 podílel na přípravách vybudování tréninkového tábora pro teroristy. V české vazbě setrval do září 2007, kdy byl vydán do USA. V září 2009 byl federálním soudem v New Yorku odsouzen k doživotnímu vězení kvůli činnosti podporující terorismus.