Česko uprchlíky neláká, o azyl požádalo nejméně lidí v historii

Děti uprchlíku v azylovém zařízení v Havířově.

Děti uprchlíku v azylovém zařízení v Havířově. Zdroj: Sprava uprchlickych zarizeni Ministerstva vnitra

Česko patří mezi imigranty k nejméně oblíbeným členským států OECD. O azyl u nás loni požádalo asi 700 lidí, nejméně od vzniku země. Na špičce žebříčku stojí USA, Německo a Velká Británie.

Počet žadatelů o azyl v Česku klesá dlouhodobě, vyplývá ze zprávy OECD. Nejvíce uprchlíků loni pocházelo z Ukrajiny, Sýrie, Ruska a Vietnamu. Status uprchlíka získalo asi sto lidí, dalším 250 byl přiznán status vyšší ochrany. To je ve srovnání s rokem 2012 téměř dvojnásobek.

O Česko nejeví velký zájem ani ostatní přistěhovalci. Podle posledních dat z roku 2012 jich do Česka dorazilo asi 30 tisíc, což odpovídá 0,3 procenta obyvatel. Průměr OECD přitom činí 0,6 procenta. Číslo sice představuje meziroční nárůst o 34 procent, ten ale OECD částečně připisuje tomu, že příslušnou statistiku začal vytvářet jiný úřad.

Česko navíc začala opouštět jedna z nejpočetnějších přistěhovaleckých skupin - v roce 2012 v tuzemsku ubylo sedm tisíc Ukrajinců. Přibývá naopak Slováků, zatímco počet odcházejících Vietnamců se zhruba vyrovná těm, kteří co Česka přijíždějí. Do zahraničí se vystěhovaly také dva tisíce Čechů.

Přistěhovalci v zemích OECD v roce 2012

Celkový počet přistěhovalců do zemí OECD loni stoupl o 1,1 procenta po propadu o 0,8 o rok dříve. V OECD nyní žije asi 115 milionů přistěhovalců, přičemž každý desátý pochází z Číny a každý pátý z Asie.

„Země mohu z vyšší imigrace těžit, pokud budou na přistěhovalce pohlížet jako na zdroj a ne jako na problém, a integrační politiku budou chápat jako investici,“ uvedl generální tajemník organizace Angel Gurría.

Imigranti loni nejčastěji mířili do USA, Německa a Velké Británie. Zvláště Německo loni zaznamenalo dvouciferný růst počtu přistěhovalců, tři čtvrtiny z nich přitom přišly z dalších zemi Evropské unie. Vzhledem k počtu obyvatel patří k oblíbeným cílům i Švýcarsko, Norsko nebo Austrálie.