Čeští politici: Brexit je odrazem chyb EU a zároveň impulz pro změny

Volební místnost v Británii

Volební místnost v Británii Zdroj: ctk/AP

Rozhodnutí Britů, že jejich země po více než 40 letech vystoupí z Evropské unie, je impulzem pro změny unie a významným milníkem v její historii, shodují se čeští politici. Upozorňují na některé chyby unie, které mohly zapříčinit výsledek referenda, a obávají se růstu nacionalismu, separatismu či posílení euroskeptiků a populistů.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůraznil, že EU odchodem Britů nekončí. Prezidenta Miloše Zemana výsledek referenda zklamal. Očekává nepříjemný dopad, protože francouzsko-německý tandem v EU nebude vyvážen britským vlivem. Brexit se podle analytiků odrazí i v české ekonomice.

EU by podle Sobotky měla na výsledky referenda reagovat tím, že zdůrazní výhody plynoucí z evropské integrace. „Musíme tomu čelit tím, že poukážeme na to, že společně jsme silnější,“ řekl premiér dnes během návštěvy v Rakousku. Rozhodnutí Britů není konec světa, natož unie, uvedl Sobotka. Podobně jako ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se obává toho, že na výsledku mohou profitovat populističtí či protievropští politici.

SLEDUJTE REFERENDUM BREXIT ON-LINE

Prezident Zeman si myslí, že odchod Britů povede, podobně jako každé jiné zúžení evropského trhu, ke zhoršení ekonomických podmínek. Dotkne se i ČR jako země, která exportuje z více než 80 procent do EU, dodal. K výsledku plebiscitu podle Zemana přispěly obavy z migrace, Britové totiž už mají zkušenosti se statisíci migrantů na svém území. Podle šéfa zahraničního odboru Pražského hradu Hynka Kmoníčka se Británie vydala na cestu, o které ani její vůdci nevědí, kam povede.

Merkelová i Hollande Brexitu litují, Francouzský premiér chce novou Evropu

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) označil rozhodnutí Britů za facku, na kterou musí unie razantně reagovat a viditelně se reformovat. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) je výsledek špatný, ale poskytuje příležitost, aby unie redefinovala svoje hodnoty, cíle a identitu. Babiš varoval před tím, aby jádro unijních zemí nutilo členy k hlubší integraci a přijetí nevýhodných podmínek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje výsledek za varování vládám, které by chtěly zejména na mezinárodním poli vázat občany k povinnostem, které nejsou v jejich zájmu. Lídři pravicové opozice mluvili v souvislosti s očekávanými jednáními mezi Brity a EU o možnosti domluvit jiné podmínky pro ČR. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje za nejdůležitější zachování společné Evropy, kterou je třeba reformovat, ale ne roztrhat. Šéf ODS Petr Fiala zdůraznil, že ČR musí být při otevření evropských smluv připravena prosadit své zájmy. Prostor pro jednání vidí i Bělobrádek, nemusí vést nutně k výjimkám pro ČR, ale ke změnám EU jako celku, aby lépe fungovala.

Výsledek referenda potěšil bývalého prezidenta Václava Klause. Díky výsledku se změní myšlení milionů lidí v Evropě, míní. Brexit vítají i Strana svobodných občanů, hnutí Svoboda a přímá demokracie poslance Tomia Okamury či Dělnická strana sociální spravedlnosti. Shodně mají zájem o to, aby se referendum konalo i v Česku. Strana zelených naopak vyzvala k hlubší integraci a federalizaci unie.

Proti vystoupení z EU se hlasovalo ve Skotsku a Severním Irsku
pro brexit v %proti brexitu v %počet hlasů pro brexitpočet hlasů proti brexituvolební účast v %
Anglie53,4 46,6 15 188 406 13 266 996 73
Severní Irsko44,2 55,8 349 442 440 707 62,7
Wales52,5 47,5 854 572 772 347 71,7
Skotsko38,0 62,0 1 018 322 1 661 191 67,2
Gibraltar4,1 95,9 823 19 322 83,5
Velká Británie51,9 48,1 17 410 742 16 141 241 72,2

Bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) soudí, že odchod Británie přinese i bezpečnostní důsledky. Ani struktura jako NATO nemusí zůstat nedotčena, uvedl. Europoslanec Pavel Telička (ANO) věří, že brexit unii nezničí, podle Pavla Poce (ČSSD) se ale EU musí nyní zaměřit na řešení svých problémů. Jiří Pospíšil (za TOP 09) mluví o potřebě menší regulace, Jan Zahradil (ODS) žádá větší výjimky pro ČR.

Brexit se odrazí i v české ekonomice. Růst by měla podle analytiků zhruba o dvě procenta. Obchodní vztahy s Británií, která je třetí nejdůležitější zemí pro české exportéry, ale ohroženy nejsou, uvedli analytici a oborové svazy.

Plné znění prohlášení lídrů EU k britskému referendu
V rámci svobodného a demokratického procesu vyjádřil britský lid přání odejít z Evropské unie. Litujeme tohoto rozhodnutí, ale respektujeme ho.

Je to bezprecedentní situace, ale jsme ve své reakci jednotní. Zůstaneme pevní a budeme obhajovat základní hodnoty EU usilováním o mír a prosperitu jejích národů. Unie 27 členských států bude pokračovat. Unie je oporou naší společné politické budoucnosti. Spojují nás dějiny, zeměpisná poloha a společné zájmy a na tomto základě budeme rozvíjet naši spolupráci. Společně budeme směřovat k obecnému růstu, zvyšování blahobytu a zajištění jistého a bezpečného prostředí našim občanům. Instituce budou mít v tomto úsilí maximální roli.

Nyní očekáváme, že britská vláda zprostředkuje co nejdříve britskému lidu výsledky rozhodnutí bez ohledu na to, jak bolestivý tento proces může být. Jakékoli průtahy by mohly zbytečně prodloužit nejistotu. Máme pravidla, podle nichž to lze zvládnout ukázněným způsobem. Článek 50 unijní smlouvy obsahuje postup, který má být zachován v případě, že se členský stát rozhodne z Evropské unie vystoupit. Jsme připraveni rychle začít s Velkou Británií jednat podle podmínek a zásad pro její vystoupení z Evropské unie. Dokud tento vyjednávací proces nebude ukončen, zůstává Spojené království členem Evropské unie se všemi právy a povinnostmi, jež z toho vyplývají. Podle dohod, které Spojené království ratifikovalo, se na Británii plně vztahuje právo EU, dokud nepřestane být členem.

Tak, jak bylo dohodnuto, nebude uvedena v platnost a zaniká dohoda o uspořádání vztahů Británie v Evropské unii dojednaná 18. a 19. února 2016. Znovu jednat se nebude.

Co se Spojeného království týče, doufáme, že bude v budoucnu blízkým partnerem Evropské unie. Očekáváme, že v toto bodě Británie zformuluje své návrhy. Jakákoli dohoda uzavřená s Británií jako třetí zemí bude muset odrážet zájmy obou stran a být vyvážená co do práv a povinností.

Podle ministerstva práce se dá předpokládat, že Británie omezí Čechům volný přístup na svůj trh práce. Také Britové by pak v ČR museli získat k práci nejdřív povolení. V Británii loni pracovalo podle odhadů kolem 37 tisíc Čechů včetně 1270 lékařů. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka si možná Británie vyjedná speciální režim pro lékaře cizince, protože se bez nich britské zdravotnictví neobejde.

Pražská burza dnes na výsledky referenda reagovala hned po otevření desetiprocentním propadem, před polednem ztráty korigovala a ztrácela zhruba pět procent. Měna reagovala střídmě, výrazněji zpevnila vůči britské libře, která na referendum reagovala propadem kurzu.