Čeští politici: Rozhodnutí zpřísnit ochranu hranic EU přišlo pozdě

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Zdroj: CTK

Rozhodnutí zpřísnit v reakci na migrační vlnu ochranu vnějších hranic EU přichází pozdě, reagovali v dnešním diskusním pořadu televize Prima ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a jeho předchůdce ve funkci poslanec Pavel Blažek (ODS) na páteční rozhodnutí ministrů spravedlnosti a vnitra členských zemí EU. Shodli se i na tom, že následovat by měla akce.

„Proklamace dobrá, opožděná, ale jak to zabezpečit,“ řekl v pořadu Partie Blažek. Podle Pelikána, který se pátečního jednání zúčastnil, ale jsou už stanoveny konkrétní kroky, jedním z nich je evidence všech uprchlíků při prvním vstupu na území EU a jejich kontrola podle databází. Zásadní je, aby státy dávaly data Europolu, což s výjimkou Česka a pár dalších ostatní nečiní.

„Existuje dokument s výčtem opatření, pochopitelně jde o to, aby se je podařilo realizovat,“ řekl Pelikán. Podle něj tedy jde o to, aby to, co je už na papíře, se také stalo realitou.

Blažek uvedl jako příklad velkých problémů Itálii, přes niž přicházejí do EU tisíce běženců. Dokud nebudou konkrétní opatření, nebude ani možné omezit mafii v jejím byznysu s převozem migrantů, varoval. „Nevěřím tomu, že italská policie a četnictvo to dokáže zabezpečit, a mám obavu, že vliv mafie je tam tak velký, že nemají šanci. Čili je to hezká proklamace a teď jenom čekám, jak to zabezpečí,“ řekl.

Existuje dokument s výčtem opatření, pochopitelně jde o to, aby se je podařilo realizovat

Pelikán připomněl, že i dřív zaznívaly názory o nutnosti společně zabezpečit vnější hranice EU, chyběla ale akce. „Co snad bylo nějakým způsobem jiné v pátek, bylo, že všichni ministři hovořili stejným jazykem,“ uvedl. Různosti pohledů, které dosud vedly k neakceschopnosti zemí EU, byly podle něj tentokrát zatlačovány. „Všichni vyzývali k tomu, abychom opravdu přešli od slov k činům,“ zdůraznil.

Výzvu ministrů podle Pelikána určitě slyšela i Evropská komise, věří, že plán se začne naplňovat. Neexistuje žádné jednoduché řešení, musí se systematicky při prvním kontaktu běženců s územím EU začít s plnohodnotnou evidencí osob a kontrolou proti databázím. Příklad Německa podle něj ukazuje, že rychlá a efektivní kontrola v přijímacích centrech je možná. Vzhledem k tomu, že řada migrantů nemá dokumenty, nebo si opatřila falešný pas, je nejúčinnější kontrola podle otisků prstů. Na biometrických kontrolách se také ministři zemí EU na páteční schůzce shodli.