Čeští vývozci se slabší korunou v příštím roce nepočítají

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Tuzemští exportéři sice většinou věří guvernérovi České národní banky (ČNB) Miroslavu Singerovi, že se v příštím roce bude snažit udržovat korunu slabou vůči euru a dolaru, ale razantní oslabení tuzemské měny nečekají. Proto nemění ani finanční plány, ani strategii zajištění pohledávek. Vyplývá to z průzkumu deníku E15 mezi významnými vývozními firmami. Dopad případných měnových intervencí na výkonnost firem a celé ekonomiky proto bude nejspíš omezený.

Analytici České spořitelny spočítali, že i kdyby se koruna v příštím roce trvale držela nad 26 korunami za euro, k růstu hrubého domácího produktu by slabší kurz přidal jen 0,3 procentního bodu. Případný slabší kurz nejspíše nepovede k výraznějšímu zvýšení konkurenceschopnosti firem na zahraničních trzích, což by podle Singera měla být jedna z výhod intervencí proti koruně.

Většině vývozců slabší koruna spíše zvedne tržby, protože eurové či dolarové ceny v už uzavřených dodavatelských smlouvách měnit nebudou. Co bude za několik měsíců, až se budou podepisovat nové smlouvy, firmy příliš odhadovat nechtějí. Podle charakteru výroby a délky uzavřených smluv se jim slabší kurz začne v tržbách projevovat v řádu několika měsíců.

Kurz eura ke koruněKurz eura ke koruně | E15

Najdou se však i podniky, které případné oslabení kurzu ke zlevnění v eurech či dolarech využijí – například strojírenská firma TOS Hulín. Ani ona ovšem nepočítá, že jí slabší koruna přihraje více zakázek. „Viditelný dopad na zvýšení konkurenceschopnosti a nárůst prodeje bychom zaznamenali až při kurzu 28 korun za euro a 23 korun za dolar,“ míní generální ředitel TOS Hulín Kamil Čejka.

Tak hluboko by koruna spadnout neměla, i když Singer v nedávném rozhovoru pro deník E15 naznačoval, že dolní mez pro kurz teoreticky neexistuje.

Ekonomové České spořitelny se přiklánějí ke scénáři, kdy ČNB bude bránit koruně v posílení pod hranici kolem 25 korun za euro. Trvalejší oslabení nad 26 korun v příštím roce nečekají ani další české banky. Většina z oslovených exportérů má finanční plány nastaveny na kurz, který by se měl v průměru příští rok pohybovat mezi 24 a 25 korunami za euro.

Vývozní firmy zatím nemění ani plán pro zajištění pohledávek v cizích měnách. Většina navíc kupuje značnou část materiálu či dílů v zahraničí, takže slabší koruna jim tyto nákupy prodraží. Na hospodářský výsledek tak kurz u těchto firem nebude mít významný vliv. Strategii mění spíše dovozci, kteří se potřebují zajistit proti oslabování měny.

„Vědí, že konvergenční trend dlouhodobého posilování koruny vůči euru se do značné míry vyčerpal, a jejich zájem o zajištění je tedy výrazně vyšší než v minulosti,“ míní manažer Obchodů s korporátními klienty Komerční banky Zdeněk Lust.

Miroslav Singer: Kurz koruny je nevyčerpatelný nástroj, může být slabší a slabší