Čeští zbrojaři letos vyvezou zbraně za rekordních 14 miliard

Cvičná střelba v České zbrojovce

Cvičná střelba v České zbrojovce Zdroj: Michael Tomes, E15

Českým firmám vyrábějícím vojenský materiál či bezpečnostní systémy se nebývale daří. Jejich loňský vývoz dosáhl 11,8 miliardy korun, což bylo nejvíce od roku 1994. Podle šéfa zbrojařské asociace Jiřího Hynka export poroste i letos, kdy se má přiblížit rekordní hranici 14 miliard. Hynek to řekl při dnešním zahájení veletrhu IDET v Brně.

E15.cz: Čím si tak velký zájem vysvětlujete?

Odběratelé rozšiřují objednávky, už jim nestačí prostý nákup techniky. Dodávky jsou často podmiňovány požadavky na školení lidí, vybudování opravárenských závodů či přenos části výroby. Oproti některým našim západním konkurentům jsme ochotni těmto požadavkům, které se v budoucnu stanou naprosto běžnými, vyhovět.

E15.cz: Promítla se do výsledku z minulého roku i restrukturalizace firem?

České firmy si prošly vnitřní restrukturalizací už v dobách ekonomické krize a neopomněly investovat do produktivních technologií. Dnes na světových trzích nabízí kvalitní a moderní výrobky za dobrou cenu. Ale klíčový podíl na úspěchu jakékoliv firmy mají její zaměstnanci. To platí u průmyslu obranných technologií dvojnásobně.

E15.cz: Můžete vyjmenovat výrobky, které loňský vývoz za 11,8 miliardy korun ovlivnily nejvíce?

K největšímu procentuálnímu nárůstu došlo v oblasti nesmrtícího vojenského materiálu. Například export prostředků protichemické ochrany narostl o 80 procent, letecká technika o polovinu, radary o 30 procent a radiostanice o pětinu. Určitě se do nárůstu exportu promítly i pozemní vozidla, kde například firma Tatra Trucks svůj vývoz několikanásobně zvýšila. Ale nárůst můžeme sledovat i u ručních palných zbraní a munice, konkrétně asi o 20 procent.

E15.cz: Do kterých teritorií vyváží čeští zbrojaři nejčastěji?

Doposud neznáme teritoriální strukturu našeho exportu z loňského roku, ministerstvo průmyslu a obchodu ji teprve zveřejní. Předpokládáme, že by měl narůst podíl vývozu do zemí EU, kam zpravidla směřuje zhruba třetina produkce našich firem. V loňském roce se také realizovaly vetší dodávky naší pomoci do Iráku, které mohou poměry exportu změnit. Potenciál růstu v krátkodobém horizontu příštích dvou let je hlavně v Asi a Africe.

E15.cz: Je poptávka spíše po pistolích, útočných puškách či speciálních automobilech nebo po repasované starší technice, anebo po moderní elektronice? Nakolik byly loni úspěšné české firmy vyrábějící radary či pasivní lokátory?

Export narostl ve všech oborech. Ale zdá se, že je větší nárůst u výrobků s vyšší přidanou hodnotou. U některých přístrojů pro leteckou techniku došlo až k dvojnásobnému nárůstu, příjemným zjištěním je i podstatně větší poptávka po programovém vybavení z produkce českých firem. Například u společnosti Aura narostl export o 110 procent. I české firmy vyrábějící radary a pasivní sledovací systémy byly na zahraničních trzích tradičně úspěšné. Pardubická Era loni vydělala téměř 100 milionů korun při obratu přes půl miliardy, což je její nejlepší výsledek za poslední dvě desetiletí.

E15.cz: Ať už Polsko, které zvyšuje výdaje na obranu o 20 procent, nebo některé další státy chtějí v souvislosti s konfliktem na Ukrajině masivněji investovat do výzbroje. Obavy samozřejmě vzbuzuje i Islámský stát. Odrazila se tato rizika v loňském vývozu českých firem?

Musíme si uvědomit, že jestliže dnes se firma začne angažovat na nějakém trhu, první hmatatelný výsledek se dostaví nejdříve za pět let. Bezpečnostní situace ve světě se zhoršuje dlouhodobě, což jsme si odmítali připustit. Některé státy si už dříve začaly uvědomovat, že jejich primární úlohou je chránit své obyvatele před ozbrojenými konflikty a násilím, a začaly se více věnovat vlastní obraně. To je důvod dnešní vyšší poptávky po vojenské technice.

E15.cz: Po jakých produktech bude podle vás poptávka, tedy v jakých oblastech by mohly být obranný průmysl úspěšný?

Je velmi těžké dělat prognózy, po čem bude největší poptávka. Velmi to závisí na typu bezpečnostních hrozeb. Nicméně se dá očekávat hybridní vedení válek, proto bude mít šanci řada netradičních oborů jako je třeba ochrana kyberprostoru. U tradičních vojenských produktů jsou čím dále více podmiňovány dodávky techniky závazkem na výcvik, vybudování opravárenských schopností či transferem části výroby.Budeme-li ochotni těmto požadavkům vyhovět, máme podstatně větší šanci na těchto trzích uspět.

IDET 2015
Veletrhu se letos zúčastní 331 firem ze 20 zemí. I když je určen hlavně pro setkávání obchodních partnerů nebo státních institucí, otevřen bude i pro běžné návštěvníky. Ti se do výstavních prostor dostanou od 15:00, 21. května pak pro ně bude otevřeno celý den za snížené vstupné 200 korun. Prohlédnout si budou moct třeba novinky v těžké armádní technice, v bezpilotních prostředcích nebo zbraňových systémech. Armáda také doufá, že by na veletrhu mohla oslovit případné zájemce o službu v ní.
Největší soukromou expozici budou mít podle své mluvčí Kateřiny Navarové firmy Excalibour Group a Tatra Trucks. V plánu mají českému publiku poprvé představit obrněná vozidla Titus a Ascod. Pardubická společnost Retia s izraelským partnerem Elta návštěvníkům přiblíží rozvoj 3D radiolokačních technologií. Podle Navarové bude také vystaven radar pro detekci živých osob za zdí nebo jinou pevnou překážkou, speciální brýle pro noční vidění nebo široké spektrum padákových systémů.
Součástí výstavního areálu bude i polygon s překážkami, kde budou probíhat ukázky vojenské, hasičské i policejní techniky. Na polygonu bude umístěn i stejný typ mostu, který Česko loni darovalo do Mali.