Chovancův zákon ke zbraním skončil ve vládě patem

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD, vlevo)

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD, vlevo) Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Policisté v čele s ministrem vnitra Milanem Chovancem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým kontrolovali cizince na ubytovnách v Plzni
Policisté v čele s ministrem vnitra Milanem Chovancem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým kontrolovali cizince na ubytovnách v Plzni
Chovanec podá ústavní zákon ke zbraním jako poslanecký návrh, opatření popsal ve videu na Youtube
Bohuslav Sobotka na konferenci ČSSD v Teplicích: S Milanem Chovancem získali jednoznačnou podporu
Ministr vnitra Milan Chovanec a předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel na konferenci Stratcom summit
8
Fotogalerie

Vláda se neshodla na novele ústavního zákona, která má umožnit majitelům legálně držených zbraní zasáhnout k zajištění bezpečnosti v Česku. O poslanecké předloze tak bude rozhodovat Parlament. K tomu, aby byla změna schválena, ji v obou komorách musejí podpořit tři pětiny hlasů.

Za novelou ústavního zákona stojí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a dalších 34 poslanců. Vedle sociálních demokratů jde o členy klubů ANO, KSČM a ODS. Cílem novely podle autorů není zakotvit držení zbraní jako základní právo. Lidé by ale mohli převzít bezpečnostní povinnosti ve větším rozsahu.

Nynější zákonné podmínky pro držení zbraní by platit nepřestaly. Motivem pro sepsání novely ústavního zákona je i navrhovaná evropská směrnice, jež má vlastnictví zbraní zpřísnit a kterou Česko kritizuje.

Evropský parlament by o směrnici měl hlasovat v březnu. Chovanec dnes uvedl, že pokud směrnice projde v "nejhrubší" podobě, tak vnitro podá žalobu. Nyní se podle něj připravují podklady pro její případné podání.

Poslanci v návrhu zdůraznili, že novela nevybízí k hromadnému ozbrojování občanů a nemá vést ke zvýšení počtu případů reálného použití zbraně. Stát se předlohou podle nich přihlásil ke spolupráci s legálními držiteli zbraní. Za příklad dávají autoři obranu proti teroristům.

K začátku roku mělo v Česku zbrojní průkaz přes 300 300 lidí. Úřady ke stejnému datu registrovaly více než 801 500 zbraní. V souvislosti s ústavním zákonem a evropskou směrnicí dnes Úřadu vlády předali petici s 50 tisíci podpisy členové myslivecké jednoty a legálních držitelů zbraní, kteří návrhy Chovance podporují.