Chovanec: Podmínky v detenčních táborech jsou humánní

Zařízení pro migranty, Bělá-Jezová na Mladoboleslavsku

Zařízení pro migranty, Bělá-Jezová na Mladoboleslavsku Zdroj: Repro ochrance.cz

Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
15
Fotogalerie
Podmínky v tuzemských zajišťovacích zařízeních pro cizince byly vždy humánní, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v dopise, v němž reagoval na ostrou kritiku ombudsmanky Anny Šabatové z minulého týdne. Podle Chovance mají uprchlíci v zařízeních kvalitní zdravotní péči, přístup k oblečení a zajištěnou vhodnou stravu. Ministerstvo dopis zveřejnilo na svém webu. Ombudsmanka ho nebude zatím komentovat, v úterý bude o problému jednat s Chovancem.

„Ombudsmanka dopis dostala, studuje ho, jsou v něm pozitivní momenty, ale zatím to komentovat nechce,“ řekla její mluvčí Iva Hrazdílková. Veřejná ochránkyně hodlá nejprve o věci jednat přímo s Chovancem, pak se případně k dopisu vyjádří.

OBRAZEM: Zařízení pro uprchlíky v Bělé

Šabatová zjistila nedostatky v detenčních zařízeních při kontrole, kterou tam provedla se svými kolegy. Podle ombudsmanky například děti žiji v zařízeních hůře než čeští vězni. Mimo jiné jim prý schází teplé oblečení či obuv. „Ošacení i obuv odpovídající ročnímu období je zajištěna,“ uvedl Chovanec v dopise pro ombudsmanku. Oděvy podle něj ministerstvo zabezpečuje ve spolupráci s nevládními organizacemi či charitou.

Veřejná ochránkyně práv také popisovala, že jsou děti v zařízeních vystrašené z přítomnosti policie a bezpečnostní služby. „Policisté se standardně v mírném režimu nepohybují,“ reagoval Chovanec, podle kterého by se navíc počet policistů v zajišťovacích zařízeních měl snižovat. Děti podle něj také mají zajištěnou lékařskou péči či vhodnou stravu.

Podmínky vyhovují, přesto je zlepšíme

Ministr také zdůraznil, že nelze přistupovat rozdílně k zajištěným uprchlíkům s dětmi či bez dětí. „Samotná přítomnost dítěte nemůže být důvodem, aby cizinec nebyl zajištěn,“ uvedl Chovanec. Podle něj také děti nemají postavení zadržených osob. „Přesto přijímáme a i nadále budeme přijímat vhodná opatření, která pro cizince s dětmi vytvoří komfortnější podmínky,“ uvedl v dopise Chovanec. Děti by podle něj třeba měly mít k dispozici hernu či hřiště na venkovním prostranství. Zvýšily se také počty pedagogů a sociálních pracovníků.

Ministr v dopise uvedl, že je potřeba zlepšit i dostupnost tlumočnických služeb, které jsou potřeba například při lékařských prohlídkách. „Stávající systém je funkční, děláme nicméně vše pro to, abychom našli vhodné řešení pro jeho vylepšení,“ sdělil ministr.

Kritika z Česka i zahraničí

Podmínky v zajišťovacích zařízeních kromě ombudsmanky dlouhodobě kritizují nevládní organizace. Podle agentury Reuters Česko zachází s uprchlíky drsně. Ministerstvo vnitra však výtky dlouhodobě odmítá a tvrdí, že postupuje podle pravidel a zákonů.

V Česku jsou nyní tři zajišťovací zařízení, v Bělé pod Bezdězem, Vyšních Lhotách a Drahonicích. Objekty pro cizince mají kapacitu 1392 míst, k dnešku tam bylo 521 běženců.

Hlavní zjištění ombudsmanky:
Rodiče jsou poníženi před svými dětmi. Jsou do zařízení přepravováni v poutech. Jsou zavření za čtyřmetrovým plotem s ostnatým drátem. Nedokážou dětem vysvětlit důvody této situace.
Pro děti se jim nedostává ošacení a obuvi. Místo teplé obuvi pro ně mají jen plastové sandály, tzv. crocsy.
Děti jsou vyděšené z všudypřítomné uniformované bezpečností služby a z policistů.
Z nedostatku jiných aktivit si děti za ostnatým drátem hrají na policisty a vězně. Další jejich “hrou” je snaha prokopat si tunel pod plotem ven.
Malé dětské hřiště je dětem dostupné jen v omezeném časovém rozsahu. Některým z nich vůbec. Hřištěm se zde má na mysli jedna skluzavka a jedna prolézačka.
V areálu se nachází herna pro děti, kam se však všechny děti z kapacitních důvodů nedostaly. Část dětí neměla žádný přístup k volnočasovým aktivitám.
Matrace jsou často neomyvatelné a ve stavu, který odporuje základním hygienickým standardům. Okna jsou zamřížovaná a bez závěsů. Každý večer cizince z postelí vytáhne policie, někdy v helmách a kuklách, za účelem přepočítání.
Pokud děti spí, musí je rodiče vzbudit a postavit na nohy.
Některé matky ztratily kontakt se svým dítětem, které je s jiným členem rodiny v Německu; vypotřebovaly telefonní kartu na dva telefonáty a dále nemohou nic dělat. Až budou propuštěny, neví, kam jet dítě hledat.
Umístění cizinci nejsou dostatečně informováni o své situaci. Nechápou, proč jsou umístěni v zařízení, které považují za vězení. Neví, proč jim byly odebrány mobilní telefony, hodinky, tkaničky, pásky, peníze apod.
Zásadním problémem je jazyková bariéra v komunikaci mezi cizinci a lékaři v zařízení, která přináší řadu nedorozumění a vzájemnou nedůvěru. Lékaři obtížně stanovují diagnózu, povaha zamýšleného výkonu se „vysvětluje“ posunky.
Nedostatek informovanosti je způsoben také absencí právní pomoci. Cizinci ubytovaní v tělocvičně a buňkách nevěděli o nabídce bezplatné právní pomoci. Na tu však mají všichni zadržení ze zákona právo.
V českém vězení má každý nárok na vycházky, teplé jídlo, židli, skříň a přímý přístup k toaletě. I to je víc než dostanou k dispozici mnozí cizinci zadržení v Bělé-Jezové.
Čtyřčlenná rodina, která je v zařízení umístěna po dobu 30 dní, je povinna za tento pobyt uhradit celkem 29 040 korun.