Chovanec zatím zůstává na dvou židlích, přitom už měl funkce omezit

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Euro, Martin Pinkas

Plzeňský hejtman Milan Chovanec z ČSSD, který byl v říjnu zvolen poslancem, zatím žádnou z těchto funkcí nesloží. Na začátku listopadu prohlásil, že na dnešním jednání zastupitelstva kraje oznámí, kterou pozici opustí – spíše mělo jít o křeslo hejtmana. Chovanec však vyslyšel výzvu krajské ČSSD z minulého týdne, aby v čele kraje zatím zůstal. Postu se prý vzdá v lednu.

„Devátého prosince je krajské zastupitelstvo, kde definitivně jednu funkci složím (hejtmana či poslance). V této době to vypadá, že spíš složím funkci hejtmana. V každém případě angažmá na dvou funkcích 9. prosince končí,“ dušoval se Chovanec počátkem listopadu v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Etický kodex kraje neumožňuje vykonávat zároveň funkce poslance či senátora a hejtmana nebo placeného radního kraje, povoluje maximálně jejich tříměsíční souběh. Tento termín Chovancovi vyprší 26. ledna.

„Stále si stojím za tím, že s největší pravděpodobností opustím funkci hejtmana, pokud se v rámci diskuse v sociální demokracii nerozhodne jinak. Ten mandát není můj, ten mandát je sociální demokracie,“ řekl dnes Chovanec zastupitelům.

Šance, že zůstane hejtmanem, je podle něj asi pětiprocentní. Po dobu, kdy vykonává obě funkce, údajně dává celý plat hejtmana na charitu. O Chovancovi, který je zároveň místopředseda ČSSD a člen vyjednávacího týmu o budoucí vládě, se navíc mluví jako o možném členovi příští vlády. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by mohl řídit ministerstvo vnitra nebo dopravy.

Zatím žádný kandidát

I když Chovanec už na konci října oznámil, že místo sebe doporučí svého prvního náměstka Václava Šlajse, který podle kritiků byl komunistickým politrukem, dnes otočil. Prohlásil totiž, že sociální demokraté zatím kandidáta na hejtmana nemají.

Nechceme politruka hejtmanem
Proti Šlajsovi a jeho případnému působení v čele kraje se zvedly protesty. Petici proti jeho zvolení hejtmanem podepsalo přes 2500 lidí. Otevřeným dopisem nazvaným Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje vyzývají signatáři zastupitele, aby nepodpořili Šlajse kvůli jeho aktivní službě propagandisty v Československé lidové armádě před rokem 1989 a funkci předsedy útvarové organizace KSČ. Šlajs se dnes před zastupiteli proti tomuto tvrzení ohradil. Prý nikdy nebyl náčelníkem politického oddělení divize, ani zástupcem velitele pro věci politické nebo propagandistou. Uvedl, že má dvě negativní lustrační osvědčení, která potvrzují, že nikdy nezastával funkce v KSČ na úrovni okresu a výš.

Krajský výkonný výbor ČSSD Milana Chovance před týdnem vyzval, aby v čele kraje ještě zůstal kvůli tomu, že socialisté otevřeli nová jednání o aktualizaci krajské koaliční smlouvy s KSČM.

Krize v ČSSD zachránila Milanu Chovanci kariéru