Čína chce v Česku stavět železnice a silnice. Posílíme vzájemné vztahy, uvedl Sobotka

Bohuslav Sobotka na česko-čínském fóru

Bohuslav Sobotka na česko-čínském fóru Zdroj: CTK

Základem čínsko-české spolupráce má být spojení mezi Prahou a Šanghají, uvedl premiér Bohuslav Sobotka při zahájení Čínského investičního fóra na Pražském hradě. Podle čínského vicepremiéra Čang Kao-liho se chce Čína v Evropě podílet na stavbě silnic, železnic nebo přístavů.

Sobotka dodal, že si letos Česko a Čína připomínají 65. výročí navázání diplomatických styků a vyjádřil přesvědčení, že právě letošek bude novým a silným impulsem pro další rozvoj vzájemných vztahů. Důraz přitom nebude kladen jen na kontakty na vrcholné vládní úrovni, ale i na úrovni regionů.

Země založily asociaci k posílení spolupráce

Obě země dnes proto podepsaly memorandum o podpoře založení asociace, která má sloužit k posílení spolupráce na regionální úrovni mezi Čínou a 16 státy střední a východní Evropy. Jedním ze tří prezidentů této asociace bude hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD).

Právě moravskoslezská ekonomická a technologická zóna je podle Sobotky projekt, kde se mají testovat opatření na zvýšení komfortu pro čínské investory. „S určitou nadsázkou lze označit tento projekt za českou verzi šanghajské zóny volného obchodu,“ poznamenal premiér. Podobně se prý testuje přístup českých firem na čínský trh.

První čínský vicepremiér Čang Kao-li hovoří k delegátům Čínského investičního fóra, které bylo zahájeno 28. srpna na Pražském hradě.První čínský vicepremiér Čang Kao-li hovoří k delegátům Čínského investičního fóra, které bylo zahájeno 28. srpna na Pražském hradě. | CTKPrvní čínský vicepremiér Čang Kao-li hovoří k delegátům Čínského investičního fóra, které bylo zahájeno 28. srpna na Pražském hradě.

Cílem jsou vztahy na standardní evropské úrovni, tvrdí Sobotka

Ambicí současné české vlády je podle Sobotky vybudovat vztahy s Čínou na standardní evropské úrovni. Zdůraznil přitom spolupráci v oblastech zdravotnictví, turistiky, průmyslu, vědy a technologií, zemědělství nebo ochrany životního prostředí.

Čínský vicepremiér Čang Kao-li uvedl, že jeho země má zájem o spolupráci s celou střední a východní Evropou. Věří, že vznik regionální asociace bude významným milníkem z hlediska dalšího rozvoje vzájemných vztahů. Zatímco Čína by podle něj mohla v evropském regionu budovat infrastrukturu, středoevropská technologie by mohla pomáhat při rozvoji západní Číny.

První čínský vicepremiér Čang Kao-li naslouchá vystoupení jednoho z účastníků Čínského investičního fóra, které bylo zahájeno 28. srpna na Pražském hradě.První čínský vicepremiér Čang Kao-li naslouchá vystoupení jednoho z účastníků Čínského investičního fóra, které bylo zahájeno 28. srpna na Pražském hradě. | CTKPrvní čínský vicepremiér Čang Kao-li naslouchá vystoupení jednoho z účastníků Čínského investičního fóra, které bylo zahájeno 28. srpna na Pražském hradě.

Poznamenal také, že když ho ve středu na pražském letišti vyzvedla zdejší čínská velvyslankyně, postěžovala si, že je v Česku málo čínských turistů. I proto prý do Prahy přiletěl příslušný zástupce čínské vlády, aby situaci analyzoval.

Sobotka: Otevřená diskuze je důležitá, včetně té o lidských právech

Nejen na obchod, ale také na podmínky v zemi a na lidská práva je potřeba brát ohled podle aktivistů i některých politiků. U Hradu proti utlačování členů duchovního hnutí Fa-lun-kung v Číně protestovaly asi dvě desítky lidí. Obviňují čínského vicepremiéra Čanga z podílu na pronásledování stoupenců hnutí a z genocidy. „Nechceme blokovat obchody s Čínou. Chceme ale upozornit na to, že pokud budeme investovat v Číně, tak z toho může mít zisk čínská komunistická strana,“ řekla předsedkyně Asociace Falun Gong ČR Veronika Sunová. Podle ní získané peníze může režim použít na pronásledování.

Sobotka dnes řekl, že obě země mají odlišné tradice, různá společenská zřízení a v některých oblastech odlišné názory. I proto je podle něj důležitá vzájemná otevřená diskuse, včetně té o lidských právech. „Česká republika je zemí, která na otázku lidských práv klade dlouhodobě velký důraz, a to i díky naší historické zkušenosti, kterou si s sebou neseme ze složitých dějin střední Evropy ve 20. století,“ uvedl.

Demonstrace proti fóru
Česko-čínské fórum v Praze má také své odpůrce. Čínu za porušování lidských práv dlouhodobě kritizují neziskové organizace i řada států. Zatímco na Pražském hradě jednají stovky čínských i českých byznysmenů, před Matyášovou branou a u sochy T. G. Masaryka protestovalo asi 20 lidí s vlajkami Tibetu. „Vláda vyměnila hodnotu lidských práv za špinavý byznys,“ vytkl někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík, který se demonstrace zúčastnil.

Protestní petici organizuje také česká pobočka Amnesty International. Vyzývá vládu, aby české zájemce o investování v Číně informovala o tamních podmínkách. Varuje, že by se čeští podnikatelé mohli podílet na porušování práv čínských pracovníků. To, že se fórum nezabývá otázkou lidských práv, vadí i některým politikům. Podle Martina Bursíka (LES), který byl mezi protestujícími na náměstí, i obchod musí mít nějaká pravidla a na fóru by ses mělo jednat také o sociálních a ekologických tématech.

Česko-čínský byznys má šanci, jednat se bude i o leteckém spojení

Bohdan Wojnar: V Číně už Škoda prodala milion aut