Čínský premiér přijal Sobotkovo pozvání do Prahy

Premiér Bohuslav Sobotka a čínský premiér Li Kche-čchiang

Premiér Bohuslav Sobotka a čínský premiér Li Kche-čchiang Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka dnes v Pekingu jednal se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem, kterého pozval do Prahy. Předseda čínské vlády pozvání přijal. Česká republika se také bude ucházet o pořádání vrcholné schůzky zemí platformy 16+1, tedy států střední a východní Evropy a Číny. Li Kche-čchiang přitom tento záměr podpořil.

„Budeme usilovat o to, abychom to byli my, kdo bude organizovat příští setkání premiérů střední a východní Evropy plus Čína,“ řekl Sobotka. Česká republika je v této skupině aktivní zejména co se týká její regionální dimenze. Předseda české vlády dnes v rámci svého programu zahájil setkání regionálních lídrů platformy 16+1 ve městě Tchang-šan a řekl, že Česká republika je jedním z motorů spolupráce.

Premiéři hovořili také o možnostech změny statusu Číny na tržní ekonomiku, kterého se obávají například české ocelářské firmy. Sobotka řekl, že Česko v této otázce bude postupovat ve shodě s EU.

„Pro vztahy Číny a Evropské unie je velmi důležité, abychom našli rozumné schůdné řešení, které nebude znamenat ohrožení evropského trhu, ale zároveň udrží silnou linii vztahů, které jsou v obchodu mezi Evropskou unií a Čínou,“ shrnul premiér výsledek debaty o tržním statusu čínské ekonomiky.

Pokud by Čína byla uznána za tržní ekonomiku, pak by na evropské trhy snáze pronikaly její výrobky. V případě oceli by cena byla nesrovnatelně nižší ve srovnání s evropskými výrobci. Hlasitými odpůrci takové změny jsou proto oceláři, podle nichž by levná ocel z Číny zlikvidovala trh s touto surovinou.

„Pro nás je důležité, abychom si vyslechli argumenty čínské strany,“ dodal Sobotka. Vyžádal si prý informace, jak se vyvíjí čínské ocelářské kapacity a jak vypadá struktura vývozu do Evropy. „Je třeba vést diskusi o tom, jaké typy čínského dovozu ve skutečnosti Evropskou unii ohrožují a jak v nich Evropská unie bude moci postupovat v příštích letech,“ podotkl premiér.

Sobotka a čínský premiér hovořili také o spolupráci v jaderné energetice, o kterou se Čína zajímá dlouhodobě. Číňané mají podle Sobotky zájem podílet se na rozvoji rychlodrah, což je prý vzhledem k nepřipravenosti projektů spíše příslibem do budoucna. Český premiér při jednání podpořil vstup českých výrobců letadel na čínské trhy a rozvoj spolupráce ve finančnictví i potravinářství. Jak podotkl, s čínským premiérem se za posledních sedm měsíců setkal už podruhé, což je podle něj plusem pro vztahy mezi Prahou a Pekingem.

Sobotka má během nynější pětidenní návštěvy Číny v plánu setkání s řadou představitelů čínské vlády. Na cestě ho doprovázejí ministři průmyslu a obchodu, dopravy a sociálních věcí.