Cizinci posílají z Česka domů čím dál méně peněz

Stavební dělník

Stavební dělník Zdroj: profimedia.cz

Ještě v roce 2009 poslali cizinci z Česka domů přes 24 miliard korun. V roce 2010 tyto takzvané remitence poklesly pod 23 miliard. A v roce 2011 zaslali „gastarbeiteři“ domů z Čech a Moravy už jen 19 miliard korun. Tento trend trvá i nadále. „Ani u cizinců ani u Čechů prozatím nedošlo ke kompenzaci poklesů zapříčiněných recesí v roce 2008,“ vysvětluje Luboš Votoček z odboru ročních národních účtů Českého statistického úřadu.

Ekonomická krize se podepsala i na desítkách miliard, které opačným směrem do České republiky posílají Češi pracující v zahraničí. Někdejších 25 miliard korun ročně, kterými zahraniční Češi v roce 2007 přilepšili domácí ekonomice, je ale už dávnou minulostí.

Přesto na rozdíl od remitence cizinců tok peněz od Čechů ze zahraničí do Česka v posledních čtyřech letech neklesal a ustálil se na úrovni kolem 23 miliard korun. „U Čechů v zahraničí po výraznějším poklesu v roce 2008 došlo ke stabilizaci,“ potvrzuje čísla Votoček.

Podle prosincové zprávy Eurostatu takto přes hranice unijní sedmadvacítky v roce 2011 migranti poslali skoro 40 miliard eur, tedy v přepočtu téměř bilion korun.

Jak tečou peníze přes hraniceJak tečou peníze přes hranice | E15

Česká republika se tak rozhodně neřadí v celoevropském srovnání mezi nejvýdělečnější destinace „gastarbeiterů“. „Mezi členskými státy Evropské unie byl tok remitence v roce 2011 nejvyšší z Francie s 9,7 miliardy eur, z Itálie se 7,4 miliardy eur, ze Španělska se 7,3 miliardy eur, z Německa se třemi miliardami a z Nizozemska s 1,5 miliardy eur,“ vypočítává ve své zprávě Eurostat.

Z Česka podle evropských statistiků odešlo v předloňském roce „jenom“ 740 milionů eur, tedy asi 18,6 miliardy korun, což přibližně odpovídá posledním odhadům Českého statistického úřadu.

Podobné částky jako z České republiky posílají pracující cizinci v zemích EU třeba také z Rakouska, Belgie či Portugalska. V unijním srovnání je ale výjimečné, že většina peněz z Česka končí v některém jiném státě unie. V drtivé většině unijních států totiž cizinci svými vydělanými eury podporují rodiny z neunijních zemí.