Cizinci se do českých nemocnic pracovat nehrnou. Zájem mají Slováci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Foto Govba CC BY 2.0 Flickr

Slovenština, polština, ruština, to jsou nejčastější cizí jazyky, které lze zaslechnout v českých zdravotnických zařízeních. O práci v tuzemských nemocnicích mají ročně zájem desítky cizinců, jejich počet ale poslední tři roky spíše stagnuje. Nejžádanější povolání je zdravotní sestra a fyzioterapeut.

Po obrovském boomu stovek žadatelů o práci zdravotníka, který přišel spolu se vstupem České republiky do Evropské unie v roce 2004, je situace po 10 letech výrazně jiná. V loňském roce vydalo ministerstvo zdravotnictví souhlasné pracovní rozhodnutí pro 199 cizinců, kteří měli zájem o zdravotnické povolání. Rok předtím to bylo 232 lidí a v roce 2011 povolení získalo 244 cizinců.

Možnost pracovat v oboru všeobecného lékařství navíc chtělo od ministerstva zdravotnictví loni potvrdit celkem 196 lékařů, 28 z nich přijelo ze zemí mimo Evropskou unii. Zaměstnání zubaře pak přilákalo 50 lidí. Výrazný pokles zájmu o všeobecné lékařství nastal podle údajů ministerstva v předloňském roce, kdy o povolení zažádalo celkem 118 lékařů. Rok předtím to přitom bylo 287 lidí.

Počet vydaných rozhodnutí pro zdravotníky z EU:

Tabulka zdravotnictvíTabulka zdravotnictví | MZCRZdroj ministerstvo zdravotnictví

O tom, kolik žadatelů ale skutečně do nemocnic nakonec nastoupí, nemá podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové resort přehled. „Počty rozhodnutí neznamenají, že zde zdravotníci začali skutečně pracovat anebo že začali pracovat v nemocnicích, mohli jít také do soukromého sektoru poskytovatelů zdravotní péče,“ sdělila serveru E15.cz Čechová.

Slováci mají Česko rádi

Ze států Evropské unie do České republiky nejčastěji do zdravotnictví míří Slováci (95 procent), tři procenta pak připadají na žadatele z Polska. „V případě žadatelů, kteří přichází do Česka ze zemí mimo EU, jde v převážné většině o žadatele z Ruska nebo Ukrajiny,“ uvedla Čechová.

Počet vydaných rozhodnutí pro zdravotníky mimo země EU:

Tabulka zdravotnictvíTabulka zdravotnictví | MZCRZdroj ministerstvo zdravotnictví

Dobré zkušenosti se zahraničními lékaři má například Nemocnice České Budějovice. Většinou jde podle předsedy představenstva Břetislava Shona o Slováky. „Pro řadu odborností bychom přivítali i větší počet lékařů Slováků, a to především mužů do těžkých oborů chirurgického charakteru,“ sdělil. V současnosti nemocnice zaměstnává 20 lékařů cizinců. Situace je podle Shona oproti předchozím rokům prakticky beze změn.

Češi chtějí ven

Zájemci o práci musí podle Čechové získat rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, mít potřebné odpracované roky v oboru, bakalářský či magisterský stupeň vzdělání a registraci.

Přibývá naopak odchodů lékařů do ciziny z České republiky. Podle České lékařské komory si loni si vyžádalo potvrzení pro práci v zahraničí 330 lékařů, letos v prvním pololetí už 239. Celkový počet odchodů ještě navyšují mladí doktoři, kteří odejdou ihned po promoci a v ČR vůbec nenastoupí. Loni jich bylo 193.

Počty příchozích lékařů, zubních lékařů a farmaceutů mimo EU (rozhodnutí o uznání odborné způsobilosti):
201120122013
Všeobecné lékařství20 28 28
Zubní lékařství26 26 28
Farmacie1 2 0
Počty příchozích lékařů, zubních lékařů a farmaceutů z EU (rozhodnutí o uznání odborné způsobilosti):
2011 2012 2013
Všeobecné lékařství267 90 168
Zubní lékařství 12 32 22
Farmacie30 64 60

Zdroj ministerstvo zdravotnictví