ČSSD a lidovci chtějí ANO odstřihnout od Agrofertu

Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš

Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš Zdroj: Hynek Glos/Euro

Šéf ANO Andrej Babiš už možná nebude moci dotovat hnutí prostřednictvím Agrofertu a ani jako soukromá osoba. Záleží na tom, zda projde novela upravující financování politických stran. V nejbližších týdnech ji má posoudit Sobotkův kabinet. Předkladatel návrhu, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), chce, aby právnické osoby už nesměly politická uskupení dotovat.

„V poslední době vzniká nebezpečí, že si bohaté podnikatelské skupiny budou chtít koupit kus českého politického systému. Proto je na místě úplný zákaz darů od podnikatelů a přísné limity na dary od fyzických osob,“ řekl deníku E15.

Chovanec má podporu premiéra Bohuslava Sobotky i dalších socialistů včetně šéfa legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera. „Korporace z podstaty věci žádné politické názory mít nemohou. A nemají volební právo,“ uvedl.

K ČSSD se přidal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Podporujeme všechna zpřísnění. Vyhrávat mají myšlenky a programy, ne peníze,“ konstatoval. Pro úplný zákaz darů od firem je také část opozice.

Naopak Babiš, který před rokem ANO věnoval 25 milionů korun, s těmito názory nesouhlasí. Nechápe, proč by soukromé společnosti řádně platící daně nemohly politickým subjektům posílat peníze. Snaha obou koaličních partnerů je prý společným útokem tradičních stran.

O průhlednějším financování zejména volebních kampaní se řadu let bezvýsledně debatuje. Vzestup ANO a jeho rozsáhlé zdroje mohou nyní politiky přimět ke změně. Předlohu rezortu vnitra zatím schválila a doplnila o některá zpřísnění rada vlády pro koordinaci boje s korupcí.

Na finance politických stran má dohlížet nový úřad

Novela zákona upravující financování partají předpokládá zavedení už dlouho diskutovaných limitů na volební kampaně a také přísnější kontrolu stranických pokladen.

Tu by prováděl Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Výroční zprávy by obsahovaly podrobnější údaje než dosud a byly by dostupnější.

Politologové se shodují, že ošetřit je třeba hlavně to, aby kampaně nemohly financovat a vést třetí osoby

Předseda nového úřadu by měl plat okolo 130 tisíc korun a jeho postavení by bylo srovnatelné se šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu. Jmenoval by ho prezident na návrh Senátu. Horní komora parlamentu by volila další čtyři členy vedení úřadu.

Vedle úplného zákazu darů od právnických osob a omezení darů od fyzických osob na nejvýše jeden milion korun, které podporuje i rada vlády pro koordinaci boje s korupcí, bude nejspornějším bodem zastropování výdajů na kampaně.

Předloha ministerstva vnitra počítá s limitem pro volby do sněmovny osmdesát milionů a pro volby do Evropského parlamentu padesát milionů korun. Politologové se shodují, že ošetřit je třeba hlavně to, aby kampaně nemohly financovat a vést třetí osoby.

ANO Andreje Babiše kritizuje nejen návrh, aby firmy už nesměly posílat stranám peníze, ale také zvýšení státního příspěvku na činnost politických subjektů o deset procent.

Kolik strany dostaly od státu
Stát každoročně vyplácí politickým stranám a hnutím příspěvky na činnost a také za mandáty poslanců, senátorů a krajských zastupitelů. V loňském roce to bylo celkově 488 milionů korun. Nejvíce získala ČSSD, konkrétně 143 milionů. Komunisté obdrželi 83 milionů a ANO 52 milionů korun.

Bonus by sloužil výhradně na činnost vzdělávacích institutů, například think tanků. Nárok by na něj neměli nováčci, ale jen uskupení, jejichž alespoň jeden poslanec byl za danou stranu zvolen ve dvou po sobě jdoucích volebních obdobích.

Právě tuto podmínku ANO nesplňuje. Přilepšení by státní rozpočet vyšlo na pět desítek milionů ročně. To Babiš jako ministr financí odmítá, erár podle něj musí šetřit.

Milan Chovanec: Připravovat lex Babiš mi přijde nesmyslné