ČSSD se snaží přesvědčit Babiše, ať neruší menší finanční úřady

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Vládní sociální demokraté se neztotožňují se záměrem finanční správy zrušit 23 územních pracovišť finančních úřadů v menších obcích. Žádají ministerstvo financí, aby tuto záležitost přehodnotilo, řekl předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). O záměru jednal sněmovní podvýbor pro financování územních samospráv, kde rušení pracovišť kritizovali i někteří poslanci z jiných stran. Nelíbí se ani senátorům.

Rozpočtový výbor by měl podle doporučení podvýboru vyzvat ministra financí i ředitele Generálního finančního ředitelství, aby od rušení pracovišť ustoupili a nejprve předložili výboru k projednání koncepci finanční správy.

Místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný (ANO) členy podvýboru informoval, že ministr financí Andrej Babiš pozval starosty 3. září na ministerstvo financí, kde s nimi chce o rušení úřadů jednat.

„Pokud vláda chce vylidněný venkov, tak má dobře našlápnuto,“ řekla Věra Kovářová (TOP 09 a Starostové). Vláda podle ní říká, že je třeba, aby se veřejné služby přibližovaly občanům, ale přitom některé úřady činí opak. Finanční správa podle ní vystavuje starosty dotčených obci tlaku, protože občané si myslí, že rušení úřadů zavinil jejich starosta.

Kroky finanční správy jsou nekoncepční a nezapadají do širšího záměru, jak by měla vypadat veřejná správa, uvedl na jednání podvýboru místopředseda vládních lidovců Jan Bartošek. Podle místopředsedy podvýboru Petra Kořenka (ČSSD) se chod finanční správy rušením poboček nezlepší. Také podle Votavy se tak vzdaluje veřejná správa od občana.

Zrušení poboček by prý jen v příštím roce znamenalo jednorázovou úsporu 97,3 milionu korun

„Budeme zajišťovat službu v obdobích, kdy občan tu službu potřebuje,“ odmítl výtky ředitel generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Správa podle něj zajistí, že na místech rušených úřadů bude zřízena služba v obdobích, kdy tam chodí občané. Jde o leden, kdy se podávají přiznání k dani z nemovitých věcí, a březen, kdy se podává přiznání k dani z příjmů.

Janeček před členy podvýboru argumentoval i tím, že zrušení poboček by jen v příštím roce znamenalo jednorázovou úsporu 97,3 milionu korun. Zopakoval, že stát nepropustí žádného úředníka ze zrušených poboček. Nejmenší územní pracoviště podle něj nejsou efektivní a hospodárná. Zdůraznil také, že Česko má nejhustší síť územních pracovišť finanční správy ze sousedních zemí. ČR má 20,5 pracoviště na milion obyvatel, třeba Polsko jich má 12.

Janeček dodal, že finanční správa jezdí za občany do 195 malých obcí, aby jim pomáhala s podáváním daňových přiznání. Podpořila ho náměstkyně ministra financí Simona Hornochová, současné koncepční pojetí finanční správy je podle ní neudržitelné.

Senátní výbor pro veřejnou správu už minulý týden rušení označil za chybný a nedůvěryhodný záměr. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce rušení úřadů projednat na koaliční radě. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na minulé schůzi Senátu tento krok hájil s tím, že občanů se nedotkne.

Finanční správa zeštíhlí: malé úřady zavře, jinde zruší pokladny