ČSTV loni vykázal ztrátu přes 300 milionů korun

Pavel Kořan, ČSTV

Pavel Kořan, ČSTV Zdroj: ctk

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) loni vykázal ztrátu bezmála 307 milionů korun. Aktuální hodnota majetku ČSTV podle odhadů odborníků činí zhruba 45 miliard korun. V pondělním vydání to píše týdeník Euro. ČSTV je majoritním vlastníkem loterijní společnosti Sazka, která je v konkurzu.

Předseda ČSTV Pavel Kořan týdeníku Euro řekl, že loňská ztráta je pouze negativní účetní položkou. „Většinu z této částky činí dohadná položka za nevyplacený výtěžek Sazky z let 2008 a 2009. Je logické, že ji musíme vést v účetnictví,“ uvedl.

Podobně argumentuje i v případě rozpuštění rezervního fondu, kde ČSTV měl ještě na začátku loňského roku přes 355 milionů korun a na jeho konci už jen 28,5 milionu. Kořan redukci rezerv vysvětluje jako účetní operaci.

Rezervní fond ČSTV totiž podle Kořana sloužil k účetnímu vyrovnání peněz od Sazky. „Výsledek hospodaření loterijní firmy byl předmětem jednání valných hromad v květnu následujícího roku, zatímco my jsme finanční zdroje potřebovali, logicky, v daném roce. Takže z počátku roku, dřív než se uzavřelo hospodaření Sazky, se z fondu vydávaly peníze a v okamžiku, kdy začaly téct zálohy na výtěžek, tak se prostředky do fondu vrátily,“ uvedl.

Tyto finanční operace se podle Kořana v účetnictví ČSTV prováděly každoročně. „Takto se to překlápělo z roku na rok, až jsme došli k závěru, že si nebudeme hrát na to, co Sazka dluží z výtěžku, a provozní fond v této formě skončí,“ podotkl.

Finanční stav ČSTV je podle Kořanových oponentů v katastrofálním stavu

Kořanovi oponenti podle Eura tvrdí, že finanční situace ČSTV není tak růžová, jak svaz prezentuje. Prý je katastrofální a hrozí podobným vyústěním jako v případě Sazky. Po trhu například koluje informace, že si svaz musel na svou činnost vzít provozní půjčku ve výši několika desítek milionů korun.

„Máme standardní provozní úvěr od banky, které dlužíme osm milionů korun. Do konce roku peníze splatíme a celý úvěr ukončíme,“ oponuje Kořan, podle kterého ČSTV z loňska do letošního roku nepřevedl žádné dluhy. „V kladné nule skončíme i letos,“ uvedl.

Současné vedení ČSTV možná skončí, sportovní kluby svolaly mimořádnou valnou hromadu

Na Kořana i tak podle Eura čeká horké léto. Část sportovních klubů, které tvoří jednu ze dvou komor ČSTV, totiž nedávno požádala o svolání mimořádné valné hromady svazu s cílem sesadit Kořana a výkonný výbor ČSTV. „Takovou tristní znalost ekonomiky a práva, to není ani k politování. Ti lidé by měli být buď v base, nebo zavření v blázinci. I za to, jak se staví k řešení ekonomické situace svazu a svému přístupu ke sportu,“ komentoval stav ve vedení ČSTV šéf basketbalového svazu Miroslav Jansta.

ČSTV nyní podle Eura stojí před rozhodnutím, jak naloží se svým majetkem, jehož hodnota je odhadována na 45 miliard korun. Zástupci svazů zatím odmítají případný prodej majetku ČSTV, k němuž by se přikláněl předseda ČSTV Kořan. Jde především o krkonošské zimní areály ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a Harrachově.