Ctirad Mašín bude v USA pohřben s vojenskými poctami

Ve Spojených státech zemřel odbojář Ctirad Mašín

Ve Spojených státech zemřel odbojář Ctirad Mašín

Odbojář Ctirad Mašín bude jako veterán americké armády pochován v Clevelandu v USA se všemi vojenskými poctami, řekl dnes s odvoláním na Mašínova bratra Josefa dokumentarista Martin Vadas. Smuteční akt se uskuteční zřejmě do deseti dnů od úmrtí. Termín ani místo pohřbu zatím nebylo stanoveno. Zda se smutečního obřadu zúčastní někdo z českých vládních kruhů, není jasné. Jednaosmdesátiletý Mašín zemřel po delší nemoci v sobotu.

„Přál si být pochován tady v Americe do té doby, dokud se politická situace nezmění, tak se tam nechce v žádném formě vrátit,“ řekl už včera Josef Mašín. Rodina bude podle Vadase náležitosti spojené s pohřbem zařizovat zřejmě v pondělí. Vzhledem k tomu, že se bude jednat o pohřeb s vojenskými poctami, může se podle něho příprava protáhnout možná až na 14 dnů.

Účast na smutečním obřadu zatím nikdo z českých vládních špiček nepotvrdil. Premiér Petr Nečas upřesnil, že bude v prvé řadě záležet na rodině zesnulého a na charakteru pohřebního obřadu. „O případné vládní účasti bude rozhodnuto posléze i v závislosti na místě a času pohřbu,“ uvedl Nečasův mluvčí Jan Osúch.

Loňského pohřbu dalšího ze skupiny odbojářů Milana Paumera se kromě stovek lidí zúčastnili i nejvyšší ústavní činitelé. Na smuteční obřad v Poděbradech přijel premiér Nečas, ale i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf VV Radek John, ministr obrany Alexandr Vondra a tehdejší předsedové parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová.

Mašínové rozdělují obyvatele ČR, někteří je považují za hrdiny, jiní za vrahy

Případ skupiny kolem bratří Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává v české společnosti rozepře, protože při jejich činnosti zemřelo několik lidí. Někteří lidé opakovaně požadují, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání, jiní je označují za vrahy.

Na odboj bratří Mašínových a jejich skupiny nepanuje shodný názorani mezi historiky. Někteří je považují za hrdiny, jiní pochybují o tom, zda jejich ozbrojené akce komunistickému režimu více škodily, nebo spíš nahrávaly jeho propagandě, a zda byly oprávněné, když nebyla válka.

Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AVČR Oldřich Tůma tvrdí, že činy odbojářů můžeme jednoznačně posuzovat jako statečné. „Dokázali riskovat, neváhali nasazovat vlastní život,“ ocenil historik. Kontroverzní podle něho ale stále zůstává způsob, jakým se skupina za hranice komunistické země probojovala. „Přišlo při tom o život několik lidí a všechny případy těch úmrtí jsou poněkud pochybné… Minimálně v jednom případě to byla zbytečná smrt nevinného člověka,“ řekl Tůma.

Členové skupiny se pro odchod z tehdejšího Československa rozhodli po několika zatčeních a propuštění Ctirada Mašína z uranových dolů v Jáchymově. V roce 1953 překročili hranici s NDR a v řadě incidentů zastřelili několik příslušníků policie. Ctiradovi Mašínovi, Josefu Mašínovi a Paumerovi se podařilo probít do západního Německa. Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák byli zatčeni a popraveni. Po útěku na Západ sloužil Ctirad Mašín pět let v americké armádě, poté podnikal společně s bratrem a Paumerem v Texasu, nakonec se osamostatnil. Měl postupně firmy v několika státech USA. Měl dva syny a dceru.