Čtyři největší města přijdou dohromady o miliardu

Petr Gazdík, TOP 09

Petr Gazdík, TOP 09 Zdroj: mediafax

Chystaná vzpoura starostů zabrala, v koalici panuje předběžná shoda na dalším klíčovém zákoně – rozpočtovém určení daní. Ustoupit přitom musel jak premiér a šéf ODS Petr Nečas, tak ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten šel v původním návrhu mnohem více na ruku menším obcím a městům.

Podle nové dohody si sice sídla do deseti tisíc obyvatel polepší, velká města však přijdou o méně peněz, než se předpokládalo. Čtyřem největším městům – Praze, Brnu, Ostravě a Plzni dohromady ubude více než miliarda. Původně však chtěl ministr financí z jejich rozpočtů ubrat ve prospěch malých pět miliard korun.

Právě tento návrh vloni na podzim kritizoval premiér Nečas a nechtěl na něj přistoupit. „Nechceme oškubávat bohaté. Nejsme zbojníci a nebudeme krást,“ prohlásil tehdy v Brně na setkání s primátory a starosty za ODS. Nyní ale pro změnu přitvrdili starostové, v dopise adresovaném Nečasovi napsali, že kvůli rozpočtovému určení daní jsou ochotni vyrazit do ulic.

Například Praze podle původního návrhu ministerstva financí hrozilo, že přijde o více než dvě miliardy korun ročně. Nakonec by to ale mělo být čtyřikrát méně. Brno, Ostrava a Plzeň by měly ve prospěch menších měst a obcí odevzdat po dvou stech milionech korun. Nejvíce na novém rozpočtovém určení daní, pokud návrh chválí sněmovna i Senát, vydělají obce mezi pěti sty a deseti tisíci obyvateli.

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka, který šel do politiky právě proto, aby se mezi velká města a menší obce spravedlivěji rozdělovaly daně, by nová pravidla rozpočtového určení daní měla platit od ledna příštího roku. Jak vždy opakuje, je to bezpodmínečná a nutná podmínka, protože obce a města musí připravovat rozpočty na příští rok a musí vědět, s čím mají počítat.

Schválení nových pravidel pro rozpočtové určení daní je jedním z bodů, proč je zejména TOP 09 ochotná setrvávat v Nečasově kabinetu.

Další stěžejní záležitostí jsou církevní restituce. S těmi je to sice ještě komplikovanější, ale nakonec zřejmě také projdou. Poslanecký klub ODS před projednáváním této normy ve druhém a třetím čtení zákona o vyrovnání s církvemi hodlají uspořádat zvláštní seminář. Na něm hodlají podrobně probrat všechny výtky vůči normě a přesvědčit její odpůrce, aby hlasovali pro přijetí.