Další krok k pohřbení sKarty - návrhy Müllerové kritizuje už i Kalousek

Miroslav Kalousek, TOP 09

Miroslav Kalousek, TOP 09 Zdroj: ctk

Smrtící rány na sKarty, které mají sloužit k výplatě sociálních dávek, už nedopadají jen od opozice či bratrských stran. Proti návrhu na změnu jejich funkcí z pera ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové se postavilo i ministerstvo financí, jež vede její stranický kolega z TOP 09 - Miroslav Kalousek.

Müllerová plánuje, že by sKarty do budoucna sloužily hlavně jako identifikační průkazky a platební funkce by byla dobrovolná.

„Funkcionalita sKarty se omezuje pouze na identifikační nástroj, bez existence technického účtu. Tím dochází k zásadnímu odklonu od původní smlouvy uzavřené v lednu 2012 mezi Českou spořitelnou a ministerstvem. V případě, že platební funkce bude mít pouze sekundární úlohu, není žádná opora pro to, aby vyhotovitelem sKarty byl držitel bankovní licence,“ uvádí se v textu připomínek ministerstva financí k návrhu novely zákona o úřadu práce, který má server E15.cz k dispozici. Resort dále upozorňuje, že „zhotovení sKarty ztrácí smysl a jeví se jako duplicitní a velice nehospodárné.“ Soubor základních osobních údajů příjemce karty má být totiž podle novely totožný s údaji na občanském průkazu.

Ministerstvu hrozí sankce

Zároveň ministerstvo financí považuje za zavádějící konstatování předkladatele novely, že navrhovaná úprava nevyvolá zvýšené dopady na státní rozpočet: „V případě sporu s Českou spořitelnou hrozí MPSV sankce za porušení smlouvy mezi oběma aktéry, což vyvolá zvýšené dopady do státního rozpočtu.“ Banka již dříve upozornila, že její účast v projektu by ztrácela smysl, pokud by byla funkce sKaret omezena na identifikační nástroj. Mohla by žádat kompenzaci vložených nákladů kolem 300 milionů korun. Spořitelna měla původně s ministerstvem smlouvu do roku 2024, podle ní mělo přes sKarty plynout 98 procent dávek.

Koncem minulého týdne požádali poslanci vládu, aby do doby, než se projekt legislativně upraví, pozastavila vydávání sKaret. Odklání se od nich i premiér Petr Nečas, který v pondělí po jednání výkonné rady ODS nevyloučil, že by stát úplně od projektu ustoupil. Karolína Peake uvedla, že její strana Lidem zatím nechce projekt sKarty rušit. Nejprve požaduje od ministryně Müllerové odpovědi na řadu otázek, které s provozem karty souvisejí.

V důvodové zprávě k předkládané novele resort práce vypočítává, že do letošního února bylo příjemcům sociálních dávek předáno celkem 255 tisíc sKaret. K platební funkci si ale držitelé aktivovali jen 68 tisíc z nich, tj. 27 procent celkového počtu. Výběry hotovosti přesáhly půl miliardy korun, platby u obchodníků 19,5 milionu. Celkem byly prostřednictvím sKaret vyplaceny dávky v objemu 4,4 miliardy.