Další letadla a obrněnce za miliardy. Armáda má plán nákupů do roku 2035, varuje ale před škrty

Za 24 stíhacích letounů F-35 Lightning má Česko zaplatit téměř 150 miliard korun.

Za 24 stíhacích letounů F-35 Lightning má Česko zaplatit téměř 150 miliard korun. Zdroj: LM

Tank Leopard 2A4, předchůdce nejmodernější verze 2A8. Těch česká armáda hodlá nakoupit sedm desítek.
Tanky Leopard 2A7 budou spolu s vozidly CV90 páteří nové mechanizované brigády české armády.
Celkem 24 stíhacích letounů F-35 Lightning má česká armáda získat v letech 2029 až 2034.
4
Fotogalerie

Ministerstvo obrany čeká meziročně skokové zvětšení balíku peněz na nové zbraně. Ze čtyřiceti miliard korun narostou investice téměř na dvojnásobek. Udržení této úrovně předpokládá rezort i do budoucna. Plyne to z letos uzákoněného závazku vynakládat na obranu alespoň dvě procenta HDP, jak doporučuje NATO. Je to také základ nové Koncepce výstavby Armády České republiky do roku 2035, kterou má do Vánoc schválit vláda. Po zkušenostech z minulosti ale autoři materiálu varují před škrty. Ty by tempo modernizace vojska zbrzdily nebo úplně zastavily.  

„Příští rok dojde k největšímu nárůstu v oblasti investic, bude to přes 33 miliard korun. Splácíme dluh vůči obranyschopnosti České republiky z dřívějších let,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Především na novou techniku, rozvoj infrastruktury a IT je v roce 2024 vyčleněno 72,5 miliardy korun, což představuje 48 procent celého rozpočtu rezortu ve výši 151,2 miliardy. Střednědobý výhled pak počítá s dalším růstem. Například v roce 2026 má obrana hospodařit s celkem 168,4 miliardy korun. Objemy peněz určené na investice se tedy zmenšovat nemají. Až do roku 2035, který uzavírá navrhovanou koncepci, by v součtu mohly činit osm set miliard.

To je důvod, proč materiál podle náčelníka armádního generálního štábu Karla Řehky znamená „desetiletou zásadní technologickou transformaci“. „Bude to masivní generační obměna zbraňových systémů. Celá armáda přejde na západní techniku a bude se digitalizovat a propojovat,“ nastínil.

Celkem 24 stíhacích letounů F-35 Lightning má česká armáda získat v letech 2029 až 2034.Celkem 24 stíhacích letounů F-35 Lightning má česká armáda získat v letech 2029 až 2034.|LM

Ke stěžejním projektům patří nákup 24 amerických nadzvukových letounů F-35 za 149,7 miliardy korun, 246 švédských bojových vozidel pěchoty za 70,7 miliardy nebo sedmi desítek nejmodernějších německých tanků Leopard 2A8. U nich zatím nákupčí přesnou cenu neznají. Černochová se snaží zapojit více států, například Slovensko či Estonsko, aby společná objednávka vyšla levněji.

Koncepce počítá s řadou dalších investic. Týkají se protivzdušné obrany, vrtulníkového vojska a další techniky pro pozemní, ženijní a výsadkové jednotky. V materiálu se píše třeba o středních transportních letounech, samohybných minometech ráže 120 milimetrů, systémech palby pro dělostřelectvo, kolových vozidlech pěchoty nebo speciálních autech pro ženisty.

Podobně rozsáhlé plány měla armáda už v předminulé dekádě. Tehdejší vláda se také zavázala vynakládat dvě procenta HDP na obranu, číslo ale později kleslo. To vedlo k výraznému osekání prostředků, které rezort obrany nakonec dostal. S odkazem na tyto zkušenosti se v závěru nové koncepce uvádí: „Rizikem výstavby Armády České republiky je možnost snížení finančního rámce“.

Tank Leopard 2A4, předchůdce nejmodernější verze 2A8. Těch česká armáda hodlá nakoupit sedm desítek.Tank Leopard 2A4, předchůdce nejmodernější verze 2A8. Těch česká armáda hodlá nakoupit sedm desítek.|KMW

I tentokrát bude záležet na politické vůli příštích vlád, na něž budou tlačit bobtnající výdaje na důchody, zdravotnictví nebo školství a zároveň stále dražší obsluha státního dluhu.

Přestože nejsilnější opoziční hnutí ANO letos podpořilo zákon o financování obrany ve výši dvou procent HDP, je otázka, zda by po případném návratu do ministerských křesel nezměnilo názor.

Podle šéfa sněmovního výboru pro obranu za ANO Lubomíra Metnara mělo uzákonění vyšších výdajů zajistit kontinuitu a stabilitu armádního rozpočtu. „Nikdo ale nečekal, že tyto peníze budou navýšeny obraně na úkor ostatních rezortů, kde došlo k nekoncepčním a velmi nebezpečným škrtům,“ uvedl.

Metnar dodal, že v podání současného kabinetu představuje norma o financování obrany „bianko šek pro nekoncepční přesun finančních prostředků mezi kapitolami, a to bez ohledu na efektivitu a hospodárnost jejich využití“.

Obrana nakoupí od firmy STV Group munici pro RPG-7 až za 2,5 miliardy korun

Ministerstvo obrany tuto středu oznámilo, že nakoupí od zbrojařské firmy STV Group munici pro protitankovou zbraň RPG-7 až za 2,5 miliardy korun bez DPH. Ministerstvo počítá s dodáním až 100 tisíc kusů nábojů v letech 2024 až 2031, sdělil mluvčí úřadu David Polák.

Díky nákupu bude podle něj v příštím roce možný výcvik ukrajinských vojáků na českém území. Doplnění munice pro protitankovou zbraň RPG-7 je v souladu s vnitřními předpisy ministerstva pro bojovou činnost v operačním nasazení vojsk armády ČR a výcviku vojsk na čtyřleté výcvikové období, dodal Polák.

 

Růst investičních výdajů ministerstva obrany (v miliardách korun)

2019                14,6

2020                17,5

2021                26,7

2022                27,4

2023                39,3

2024                72,5

Pramen: MO ČR