Daně podle ČSSD: pro bohaté 30, pro ostatní 20 procent

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek Zdroj: ctk

Zdanění fyzických osob podle sociálních demokratů má jasné obrysy. Počínaje rokem 2015 chce strana přitvrdit a zavést dvě daňová pásma: 30 a 20 procent. Vyšší sazba se bude týkat lidí s příjmem 100 tisíc měsíčně, uvedl stínový ministr financí Jan Mládek.

„Chceme skončit s názvoslovným pokrytectvím a solidární daň přejmenujeme na progresivní daň fyzických osob. Po debatě uvnitř ČSSD mám mandát říct: Budou dvě sazby. 20 a 30 procent z hrubé mzdy,“ uvedl Mládek pro Lidovky.cz.

V současnosti odvádějí zaměstnanci jen 15procentní daň, ta se počítá ale z tzv. superhrubé mzdy, ve které jsou zahrnuté i odvody na zdravotní a sociální pojištění. Koncept superhrubé mzdy zrušila už vláda Petra Nečase (ODS) a podle platné legislativy mají být fyzické osoby počínaje rokem 2015 daněné 19 procenty.

„20 procent z hrubé mzdy odpovídá stávajícím 15 procentům ze supehrubé mzdy, je to dokonce maličko nižší, protože přepočet vychází na 20,1 procenta,“ vypočetl teď stínový ministr financí.

Plán ČSSD navazuje na solidární daň

Navíc je pro roky 2013 až 2015 platná tzv. solidární daň. Dodatečný sedmiprocentní odvod se vztahuje na ty, kdo měsíčně vydělají přes 100 tisíc měsíčně. A také ten zavedl už Nečasův kabinet, sociální demokracie na něj ale plánuje navázat.

„Druhá sazba 30 procent by se jako dnes vztahovala na lidi, kteří mají příjem více jak 100 tisíc měsíčně. Tuto hranici, kterou zavedla Nečasova vláda, chceme zachovat. Druhé pásmo by se vztahovalo zhruba na dvě až tři procenta lidí. Daňový výnos odhadujeme na jednotky miliard,“ uzavřel Mládek.

Jde o solidaritu mezi bohatými a chudými

Progresivní zdanění u fyzických osob prosazuje ČSSD už delší dobu. Jak už před dvěma lety zaznělo ze sociální demokracie, dvě sazby jsou „nástrojem solidarity mezi bohatými a chudými“.

Předmětem debaty byla tedy především samotná výše druhé sazby. Strana opakovaně zmiňovala až 38 procent. V posledních dnech ale šéf ČSSD Bohuslav Sobotka tyto plány přibrzdil a mluvil o „25 až 30 procentech“.

Posedlost politiků, říká k daním analytik Michl

Na nestabilitu daňového systému v této souvislosti upozornil v České televizi analytik Raiffeissenbank Aleš Michl: „Nevím, kde se bere posedlost politiků změnami daní, upozornil na nestabilitu daňového systému analytik Raiffeissenbank Aleš Michl. Jak řekl v České televizi, politici podle něj berou zvyšování či snižování daní jako prostou trojčlenku a neberou v potaz to, že se ekonomika v různých situacích chová různě a změny ji navíc spíše rozkolísávají.

„Stát obírá lidi a to je, myslím si, špatně. Proto se stát cyklí v recesi, ekonomika se sice malinko nastartuje, ale pak politici zvýší daně, což ekonomiku zase srazí zpátky,“ popsal Michl.

David Klimeš: Voleb se nebojme. Jejich financování ano