Dávky na byt se asi od ledna zvýší, MPSV navrhlo změnu normativů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Dávky na bydlení by se v příštím roce mohly o něco zvýšit. Částky stanovených nákladů na byt, podle nichž se pomoc potřebným od státu vypočítává, se totiž mají zvednout až o několik stokorun. Počítá s tím návrh nařízení vlády, který připravilo ministerstvo práce. Do zvýšení takzvaných normativních nákladů se promítá meziroční růst cen nájemného, energie, plynu, vody a služeb.

Vláda stanovuje normativy podle velikosti bydliště, počtu osob v domácnosti a cen. Letos se proti loňsku náklady snížily, předtím každoročně rostly. Od ledna by si tak měli mírně polepšit lidé v nouzi, kteří jsou v nájmu i ve vlastním bydlení. Ve srovnání s rokem 2014 by na tom ale měli být o málo lépe jen ti v nájemních bytech. Ve vlastním a družstevním bydlení je normativ o 400 až tisíc korun nižší než předloni.

„Navrhovaná úprava bude mít pozitivní dopady v sociální oblasti, a to jak na nové žadatele o sociální dávky, tak na současné příjemce,“ uvedlo ministerstvo práce v podkladech pro vládu.

V Česku se vyplácejí dvě dávky na bydlení - příspěvek a doplatek. Na příspěvek má nárok vlastník nebo nájemník, který je v bytě trvale hlášený, pokud mu na pokrytí nákladů na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent a jinde 30 procent příjmu. Dávka pak odpovídá rozdílu mezi normativem a 0,3 či 0,35násobkem příjmu. Doplatek má dorovnat výdaje na bydlení tak, aby lidem zbylo na živobytí. Za přiměřenou bytovou plochu pro jednu osobu se považuje 38 metrů čtverečních, pro dvě 52, pro tři 68 a pro čtyři a víc lidí 82 metrů.

MPSV: Navrhovaná úprava bude mít pozitivní dopady v sociální oblasti

V Praze se letos stanovené náklady pohybují v nájemních bytech podle počtu lidí v domácnosti od 7623 do 18674 korun, ve vlastních či družstevních bytech od 4409 do 11.676 korun. Od ledna by to mohlo být v nájmu 7731 až 18947 korun a ve vlastním od 4484 do 11.887 korun. Je to tedy o pár desetikorun až stokorun víc než v roce 2014.

V dalších místech republiky jsou podle velikosti bydliště náklady nižší než v hlavním městě. Nejmenší jsou v obcích a městech s méně než 10 tisíc obyvateli. V nájemních bytech tam činí od 4730 pro jednu osobu do 12.430 korun pro početné rodiny, od ledna by to mohlo být 4811 až 12.648 korun. Ve vlastních a družstevních bytech jsou mimopražské normativy stejné jako v hlavním městě a zůstanou takové i v příštím roce - mají činit od 4484 do 11887 korun místo letošních 4409 až 11676 korun. Předloni byly ale částky ještě o 400 až 1000 korun vyšší.

Výdaje na dávky na bydlení v posledních letech každoročně rostou. Loni stát vyplatil na příspěvcích a doplatcích na bydlení přes 12 miliard korun. V roce 2012 to bylo celkem 7,4 miliardy korun. Zhruba tolik se vyplatilo letos od ledna do července.

O kolik přesně zvýšení normativů zvedne výdaje na dávky, ministerstvo práce říct nedokáže. Počet příjemců a pravidla pro vyplácení se totiž mohou změnit. Resort plánuje třeba snížení dávek lidem z ubytoven. Pokud by počet příjemců a pravidla zůstala stejná, vydalo by se příští rok na příspěvky a doplatky navíc 190 milionů.

Iluze sociálního bydlení