Deficit rozpočtu je moc vysoký, nepodpoříme ho, tvrdí ve Sněmovně opozice

Zbyněk Stanjura

Zbyněk Stanjura Zdroj: Anna Vackova/E15

Kritikou ze strany opozice začalo ve Sněmovně dnes odpoledne závěrečné čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Například předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek vládě vytkl, že její hlavní prioritou je nabírání nových zaměstnanců. Občanští demokraté ho také nepodpoří, navržený schodek 70 miliard korun jim připadá jako vysoký, řekl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Výhrady k rozpočtu mají i komunisté.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zatím nevystoupil. Na výtky opozice reagoval jen předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Kalousek vládě vytkl především to, že její hlavní prioritou je podle něj zvyšování počtu zaměstnanců státu, jejichž počet by se měl zvýšit asi o 13,5 tisíce. Vadilo mu také to, že se zvyšují povinné sociální dávky a dotace agropotravinářskému komplexu.

„Čísla nelžou. Jsou to nejrychleji rostoucí položky,“ zdůraznil Kalousek. Poukázal taky na to, že návrh rozpočtu je postaven i na zákonech, které nebudou účinné. Zmínil se například o zavedení elektronické evidence tržeb. Rozpočet proto označil za nevěrohodný.

„Navržený schodek je příliš vysoký, proto rozpočet podpořit nemůžeme,“ uvedl předseda poslanců ODS Stanjura. O postoji ODS Sněmovna rozhodla podle něho už v úvodním kole projednávání návrhu, v němž základní parametry rozpočtu koaliční většinou schválila.

Opoziční Úsvit by podle předsedy této frakce Marka Černocha podpořil rozpočet jen za podmínky, že vláda bude investovat do opatření proti imigraci do Evropy a terorismu. Úsvit navrhuje přesunout osm miliard korun na technickou ochranu hranic a na vznik pohraniční stráže. Sněmovna tyto požadavky s největší pravděpodobností neschválí.

Vládní návrh rozpočtu podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše ekonomice příliš nepomůže. Nenaplňuje sliby, že se půjde od „tupých“ škrtů k promyšlené podpoře ekonomického a sociálního rozvoje společnosti, řekl. Rozpočet se podle Dolejše „veze“ na mezinárodním oživení ekonomiky a na tom, že Česko dočerpává evropské peníze z minulého rozpočtového období.

Neprojednané zákony

„Vláda udržuje provoz, nedává do společnosti vlastní viditelné stimuly,“ dodal Dolejš. Stejně jako Kalousek poukázal na to, že některé zákony připravené na příští rok nejsou ještě projednány. Některá daňová opatření podle něj představují daňový efekt pouze na papíře.

Základní ukazatele návrhu rozpočtu už Sněmovna schválila v říjnu. S plánovaným schodkem 70 miliard korun při výdajích 1,251 bilionu a příjmech 1,181 bilionu korun už poslanci od té doby hýbat nemohli. Dnes budou rozhodovat o přesunech uvnitř rozpočtu a o rozpočtu jako celku. Pro letošní rok byl sice schválen schodek 100 miliard, Babiš ale očekává, že ve skutečnosti bude 70 miliard.