Demagog.cz neodhalí, který politik je lhář

Jaroslav Zavadil patří podle webu Demagog.cz k politikům, jehož výroky jsou často nepravdivé.

Jaroslav Zavadil patří podle webu Demagog.cz k politikům, jehož výroky jsou často nepravdivé. Zdroj: Euro - Tomas Novak

Přestože Demagog.cz přináší cenný druhý pohled a stovky plácnutí uvádí na pravou míru, nemůžete ho brát jako nezpochybnitelný zdroj informací, natož pramen statistik.

Vedle několika kalkulaček stranických preferencí pomáhá českým voličům v záplavě předvolebního informačního balastu i populární web Demagog.cz. Už rok a půl na něm „10 stážistů-analytiků pod vedením expertů Terezy Skládankové a Jana Tvrdoně“ má denně „za cíl kontrolu tvrzení, která zazní v politických diskuzích.“

Zatímco Volební kalkulačku a její klony jsem kritizoval za zavádějící otázky i výsledky a za zplošťování politiky (reakce tvůrců na článek, moje reakce na reakci), Demagog může veřejnou debatu naopak prohloubit. Nesmí se ale brát za svatou poslední instanci, zdroj Pravdy s velkým P — což se, bohužel, děje.

Novináři si pletou politiku a sport

„Cílem těchto statistik není vytvářet všeobecně platná tvrzení o tom, který politik je větší lhář,“ varují autoři webu. Když ale sami rovnou nabízejí grafy porovnávající korektnost stran i politiků, není jim to nic platné. Novinářům se pak možnosti seskládat článek za půl hodiny těžko odolává; nejčastěji recyklují Lidové noviny:

V debatě pražských lídrů nejvíce lhal Zavadil, tvrdí Demagog.cz (Lidovky.cz)

Demagog.cz: u Drtinové zatím nejvíc lhali Okamura a Bobošíková (Lidovky.cz)

Kdo z ministrů byl největší lhář? (TV Nova)

Žebříčky jsou samy o sobě demagogické z několika důvodů. Za prvé, tak jako z pár hodů nepoznáte cinknutou hrací kostku, tak z desítky odpovědí v jediné debatě ještě bezpečně neodlišíte anděla od sedmilháře: ten vzorek je statisticky bezvýznamný.

Za druhé, jak sami autoři webu otevřeně píší, ne všechna tvrzení z debat se jim podaří podchytit a ověřit. Podstatná část obsahu se zpracování nedočká.

Třetí důvod, proč odmítat jednoduché žebříčky demagogů, je nejdůležitější: ne všechny lži (a pravdy) jsou si rovny. Miroslava Němcová dostala v hodnocení Předvolební diskuze ČT z Prahy červený puntík za nepravdu o „zhruba osmi tisíc podacích místech“ Czech pointu v Česku. Podle Demagog.cz je jich jen 7 040. Němcová si ale mírným navýšením vcelku bezvýznamné cifry v diskuzi nijak nepomohla a naopak nikomu neublížila. Abych lídryni ODS nestranil, jako příklad větší lži si vezmu opět ji: ve stejné debatě tvrdila, že případ Mostecké uhelné odložilo v roce 2006 státní zastupitelství pod Marií Benešovou, i když se tak stalo až o dva roky později za Marie Vesecké.

Různě významné lži, ale stejný červený křížek. Na tom může zprávy o „největších lhářích“ posvěcené „statistikami“ stavět jen ignorant.

na Peníze.cz

Volby 2013 na E15.cz:

Vladimíra Dvořáková: Voliči dostali strach, že hlasem pro ČSSD podpoří prezidenta