Demokracie podle Richtera: místo občanů kompars

Starosta Prahy 10 Milan Richter

Starosta Prahy 10 Milan Richter Zdroj: Euro Martin Pinkas

Starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS) má hodně zvláštní představu o principech zastupitelské demokracie. Ukázalo to poslední zasedání zastupitelstva Prahy 10, které se konalo v pondělí 4. února. Už půl hodiny před začátkem jednání totiž zasedly místa určená občanům více než tři desítky „diváků“ a s poukazem na bezpečnostní a hygienické předpisy už pak radniční úředníci další občany do sálu nevpustili. Reportérka serveru E15.cz byla u toho.

“Pravidelní návštěvníci z řad občanských iniciativ, včetně řady lidí vyššího věku, zůstali stát na chodbě a některým nebylo umožněno vystoupit – zjevně z důvodu chybného postupu při přihlašování do rozpravy ze strany radnice,“ říká Renata Chmelová z občanského sdružení Trojmezí.

Z kickboxu na zastupitelstvo

Podle občanů, kteří jednání nakonec sledovali na špatně slyšitelném monitoru na chodbě před sálem, byla role „diváků“ jsaná - projednávané body je vůbec nezajímaly, o to usilovněji ale tleskali po vystoupeních starosty Richtera. “Bylo opravdu milé slyšet od lidí, co vypadali, že přišli na zasedání v pauze mezi tréninkem kickboxu a posezením v herně, tak velký aplaus například při oznámení, že na Praze 10 budou nové školky,” píše na sociální síti Facebook iniciativa Oculus publicus - Velké oko je vidí, která si klade za cíl sledovat obrazově monitorovat dění na pražských zastupitestvech. (Podívejte se na fotografie z jednání na Praze 10.)

Pochybnosti o skutečných důvodech účasti lidí, kteří obsadili všechna volná místa v sále, vzbuzovalo i to, že na otázky občanů a členů občanských sdružení, kteří zůstali na chodbě, odpovídali velmi zvláštně. Na dotazy, proč přišli, „kickboxeři“ odpovídali „Nevím“ a na otázku, z které části Prahy 10 jsou slovy „Bydlím u kamaráda.“

Potlesk na objednávku

Jen dva z přibližně třiceti občanů, kteří přišli s půlhodinovým předstihem, přitom vystoupili. V obou případech šlo o členy ODS - advokáta Aleše Choděru a Jana Hanu, který je bývalým zastupitelem Prahy 10. Přítomní sedící občané tleskali jen po jejich výstupech a některých příspěvcích starosty Milana Richtera.

„Průběh zastupitelstva a účast občanů na něm byly bohužel narušeny zjevnou obstrukcí, kdy byl jednací sál dopředu a organizovaně zaplněn objednaným komparsem. Nebylo možné si nevšimnout, jak kompars organizují lidé, kteří se během jednání často velmi neformálně baví s některými zastupiteli a dokonce i zástupci úředníků. Bez ohledu na to , kdo a proč celé toto místy absurdní, místy strach nahánějící divadlo připravil, je nutné říci, že se jedná o zcela nepřijatelné pohrdání občany, voliči a daňovými poplatníky,” říkal na zastupitelstvu přítomný Martin Moravec, občan Malešic a také koordinátor sdružení Společně pro Desítku.

Jak Richter vládne na Praze 10? Čtěte více:

Právě aktivita této společné platformy, která v desáté městské části nedávno vznikla, zřejmě dělá starosti a lze spekulovat o tom, že lidé, kteří obsadili jejich místa jim měli zabránit ve vystoupení. „Někteří lidé, kteří stáli na chodbě se ke slovu zkrátka nedostali. Jakkoliv úřednice dovnitř řádně přihlášené občany chodila předsedajícímu připomínat,” říká Olga Richterová, předsedkyně sdružení Zaostřeno na Desítku.

Mluvčí radnice Jan Charvát, který velmi čile diskutoval na sociální síti Facebook se znepokojenými občany, odmítl serveru E15.cz odpovědět na otázku, proč vedení radnice nepřesunulo konání zastupitelsva do větší místnosti. Důvodem je údajná podjatost a tendečnost autorky při referování o dění v městské části Praha 10. Radnice už delší dobu nekomunikuje i s dalšími médii, například serverem Česká pozice.

Milan Richter (foto Martin Pinkas, Euro)Milan Richter (foto Martin Pinkas, Euro) | Martin Pinkas, Euro

To, co se v pondělí dělo na Praze 10 znají Pražané i v jiných částech Prahy. Například na Praze 11 se volných míst nedostávalo ve chvíli, kdy zastupitelstvo řešilo, kdo a proč si objednal sledování místních politiků bezpečnostní agenturou ABL. „Schůzi tehdy jistila ze zadních pozic početná skupina mladých příznivců starosty vyzbrojená vuvuzelami a transparenty. Nebyla to rozjitřená veřejnost, šlo o mládež vedenou synem místostarosty a radního Jana Meixnera,” říká zastupitel Petr Lukeš z opozičního Hnutí pro Prahu 11.

S obstrukcí mají zkušenost také na Praze 7, kde se předloni konalo zasedání řešící budovu nové radnice. “Starosta tehdy přikázal úředníkům, že se jednání musí zúčastnit, protože se jich to týká a ti tak obsadili volná místa,” říká tamní aktivista Jan Čižinský, který ale za větší problém ve své domácí městské části považuje to, že interpelace občanů jsou zařazovány až na konec jednání. “Na prosincovém zasedání se na poslední interpelaci dostalo až druhý den 5,15 hodin ráno, kdy už naprostá většina účastníků odešla,” dodává Čižinský.