Dění na Šluknovsku urychluje vznik registru přestupků

Jsme tady doma. Obyvatelé Varnsdorfu mají pocit, že se o jejich problémy nikdo nezajímá.

Jsme tady doma. Obyvatelé Varnsdorfu mají pocit, že se o jejich problémy nikdo nezajímá. Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Častější zasedání vládních výborů či vznik centrálního registru přestupků, to jsou opatření, která podle vlády pomohou vyřešit současné napětí ve Šluknovském výběžku. Vyplývá to z diskuze v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Podle vicepremiérky a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolíny Peake by se měla kvůli situaci na Šluknovsku scházet každý týden bezpečnostní rada státu. „Lidé na Šluknovsku očekávají jasné výstupy nejen z bezpečnostní rady státu, ale i z vlády. A chtějí vidět, že centrum… se snaží jejich problémy řešit a neuděluje pouze přes média nějaké knížecí rady,“ vysvětlila v Otázkách.

Přiznala ovšem, že rada svým jednáním pouze reaguje na nastalou situaci. Na prevenci by se měl zaměřit plánovaný centrální registr přestupků. „Požádala jsem pana ministra vnitra, aby připravil rozpočtově maximalistickou a minimalistickou variantu zavedení centrálního registru přestupků,“ doplnila. Pomohlo by i znovuzavedení některých hygienických norem či omezení výkupu barevných kovů.

Vznik registru přestupků podporuje i předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, přestože její ODS měla k projektu původně výhrady. Nyní je ale vše jinak. „Řekla bych, že se blížíme ke shodě,“ uvedla v otázkách. S ohledem na současnou situaci prý přínosy registru převažují nad možnými riziky, jako je například zneužití shromážděných dat.

Demonstranté ve VarnsdorfuDemonstranté ve VarnsdorfuMinulý víkend ve Varnsdorfu

Opoziční ČSSD připouští, že registr přestupků je jedním z účinných nástrojů k potlačení drobné kriminality. Upozorňuje ale, že „lze použít i jiné nástroje, kterými lze upravit tu absurdní situaci, která tam vzniká,“ uvedla místopředsedkyně strany Marie Benešová. Sama ale přiznává, že je nutné respektovat volání starostů ze Šluknovského výběžku po podobném registru.

Podle Němcové se na Šluknovsko příští týden vypraví i premiér Petr Nečas. Ten včera prohlásil, že za problémy regionu může i příliš štědrá sociální politika. „Zneužívání peněz pracujících vidím jako jeden z důvodů eskalování problémů,“ řekl. Podle něj by měla být výplata sociálních dávek vázána například na školní docházku dětí. „Kdo žije jen ze sociálních dávek, musí obci odvádět nějakou práci například v podobě veřejné služby. Peníze nejsou zadarmo,“ uzavřel.