Desetitisícové rozdíly. Mzdy se v různých regionech Česka značně liší

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

V jednotlivých regionech Česka stále přetrvávají výrazné rozdíly ve výši platů. V některých oborech, jako je IT a finance, se mzdy liší až o 60 tisíc korun, jak ukázal průzkum společnosti Grafton Recruitment.

Průzkum ukázal zvýšený zájem ze strany firem o nové pracovníky v souvislosti s oživováním ekonomiky. „Domnívám se, že po období stagnace a poklesu reálných mezd v České republice v letech 2010 až 2013 se rok 2014 a zejména jeho 2. pololetí ponese ve znamení změny,“ uvedl obchodní ředitel Graftonu Martin Ježek.

Příležitosti pro absolventy: obchod a marketing

Podle Graftonu nabízí absolventům příležitosti především segment obchodu a marketingu. Společnosti z těchto oborů inklinují k tomu, že si vyhledávají na trhu talenty, které posléze zaměstnají na bázi stáží, výukových programů nebo juniorských pozic.

Firmy z technických profesí pak mají nejčastěji zájem o takové uchazeče, kteří se mohou prokázat alespoň tříletou praxí v oboru, dobře ovládají minimálně jeden jazyk a jsou ochotni za prací dojíždět. Ve stavebnictví roste poptávka po projektových manažerech se znalostí angličtiny.

V oblasti IT je největší poptávka po vývojářích v jazycích Java, C#/.NET, ale i vývojářích mobilních aplikací. Nejvyšší mzdy se drží tradičně v Praze, ovšem Brno již začíná Prahu dorovnávat. Na některých pozicích, jako jsou programový nebo projektový manažer, jsou běžné výplaty ve výši 100 tisíc korun i více.

Technické zaměření vede

V oblasti průmyslové výroby přetrvává velká poptávka po zkušených uchazečích technického zaměření. Pokud mají uchazeči alespoň tři roky zkušeností v oboru, ovládají minimálně jeden jazyk na komunikativní úrovni a jsou ochotni se za prací přestěhovat nebo dojíždět, mají velké šance získat kvalitní a dobře placené zaměstnání. Například v Jihomoravském nebo ve Zlínském kraji mají coby vedoucí výroby šanci na plat ve výši až 100 tisíc korun měsíčně.

Mzdy se ve stavebnictví drží na podobné úrovni ve všech regionech i profesích. Stavbyvedoucí se znalostí angličtiny si může vydělat až o 10 tisíc korun za měsíc více než ten, který hovoří jen česky. Zatímco v regionech si rozpočtář vydělá stejně jako obchodník či stavební inženýr, v Praze je jeho práce ceněna až o 15 tisíc korun výše.

Nejvíc volných míst je v obchodu, IT a strojírenství