Deštník proti drahotě. Vláda představila web s přehledem státní pomoci občanům kvůli růstu cen

Video placeholde

Stát připravil web, takzvaný Deštník proti drahotě, kde shrnuje pomoc jednotlivým skupinám obyvatel kvůli růstu cen. Na opatření vydá z rozpočtu v letošním roce zhruba 100 miliard korun. Informační portál vznikl ke zpřehlednění situace, zároveň má sloužit jako návod, jak má zájemce o podporu svůj nárok na ni uplatnit. Po jednání vlády to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Kabinet se podle Fialy od svého nástupu ke konci loňského roku musí potýkat s inflací a drahotou, na které má „nesmazatelný podíl i nehospodárná politika a chování předcházející vlády“. Upozornil, že situace se zhoršila a dále zhoršuje v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu.

Meziroční růst spotřebitelských cen v České republice je podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Například elektřina ve čtvrtém měsíci letošního roku ve srovnání s loňským dubnem zdražila asi o 30 procent, plyn o 44,2 procenta. Cena mouky stoupla zhruba o 52 procent, u masa cena vzrostla o 11 procent. Máslo bylo proti loňskému dubnu dražší přibližně o 32 procent.

Opatření (na snížení dopadů zdražování) děláme systematicky, cíleně, děláme je tak, abychom pomohli těm, kteří si s tou situací sami pomoci nemohou. Pomáháme seniorům, těm, kteří se dostávají do existenčních problémů. Snažíme se také pomoci střední třídě, pomoci rodinám s dětmi, samoživitelům a samoživitelkám,“ řekl dnes Fiala. Kromě základních informací se přes web lidé dostanou k příslušným postupům o získání pomoci a formulářům.

Nejvyšší částka z uvedených na novém vládním webu pro české občany se týká zvýšení důchodů v lednu a červnu, na což připadne 47 miliard korun. Zvýšení slevy na poplatníka pro letošní rok si vyžádá z rozpočtu 12 miliard korun, na jednorázovou podporu rodin s dětmi vláda počítá s deseti miliardami korun.

U podnikatelů a firem je zatím uvedena jediná forma pomoci, a to program Záruka Energie. Je určen pro malé a střední podnikatele z vybraných odvětví, u kterých výdaje na energie převyšují deset procent z celkových provozních nákladů. Mohou získat na půjčku jeden až deset milionů korun záruku do 80 procent jistiny. Příjem žádostí Národní rozvojová banka spustila 31. března, za první tři týdny neobdržela žádnou žádost. Profesní svazy nízkou poptávku očekávaly. Asociace malých a středních podniků a živnostníků dříve uvedla, že firmy si nechtějí půjčovat, ale potřebují ušetřit.