Dienstbier chce prosadit adopci dětí homosexuálními páry, podporu nemá

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: Petr Horky

Adopci dětí homosexuálními páry si jako jednu ze svých priorit vytyčil nový ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD. Pro svůj návrh ale zřejmě nezíská dostatek poslanců. Jeho vlastní ČSSD není v tomto ohledu jednotná, zcela proti jsou lidovci. O podpoře by možná uvažovali někteří poslanci mimo koalici, zjistil Český rozhlas.

Jiří Dienstbier vychází ve svém návrhu z koncepce, kterou se snaží prosadit Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu zvaná Proud.

„Jde nám především o ty děti, které v současné době především v lesbických, ale i gay párech vyrůstají a které mají oficiálně pouze jednoho biologického rodiče zapsaného v rodném listě. Naším cílem je těmto dětem pomoci, aby měly právo i na druhého rodiče, který je vychovává,“ vysvětluje Zdeněk Sloboda z Proudu.

Sloboda uznává, že na adopci dětí páry stejného pohlaví společnost ještě není připravená. Adopce by ale mohla zachránit před pobytem v dětském domově děti z párů, kde je jeden z partnerů biologickým rodičem dítěte.

„Obzvlášť je ta situace aktuální ve chvíli, kdy si muž či žena přivedou do registrovaného partnerství své vlastní dítě. A když žijí v registrovaném partnerství a vychovávají toto dítě a legitimní rodič potom zemře, tak to dítě pak jde do dětského domova. Přestože je zvyklé na toho partnera, musí jej opustit,“ dodává gay aktivista Jiří Hromada.

Ministr chce přesvědčovat jednotlivé poslance

Dienstbier však bude muset vynaložit hodně energie, aby přesvědčil kolegy v poslaneckých lavicích o prospěšnosti své myšlenky. Podle průzkumu Českého rozhlasu mezi zákonodárci nemá totiž ministrův návrh valnou podporu. Skepticky se k němu vyjadřují i kolegové z vlastní ČSSD.

Koaliční partneři z hnutí ANO zas požadují více informací, než zaujmout jasné stanovisko. „Já na to teď nemám názor, čekám, co řeknou odborníci,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Zásadně proti jsou Lidovci. „Pro poslanecký klub KDU-ČSL jsou adopce pro homosexuální páry v tuto chvíli nepřijatelné. My jsme tradičními zastánci rodiny ve formátu otec, matka a děti,“ vysvětluje postoj KDU-ČSL mluvčí strany Miriam Farská.

Registrované partnerství uzavřelo za více než sedm let 1692 párů
Registrované partnerství uzavřelo za více než sedm let jeho existence 1692 dvojic gayů či lesbických žen. Z toho se mezitím již rozpadlo 191 párů. Loni vstoupilo do partnerství 201 dvojic, o pět méně než v roce 2012. Vyplývá to ze statistik, které z údajů matrik zaznamenává aktivista Milda Šlehofer. Oficiální statistika se nevede.
Institut registrovaného partnerství dvojic stejného pohlaví platí v ČR zhruba od poloviny roku 2006. Norma zaručuje partnerům třeba nárok na informace o zdravotním stavu protějšku či možnost dědit po sobě. Ukládá jim vyživovací povinnost, adopce ale zakazuje. Právě v roce 2006 byl o uzavření partnerství největší zájem, kdy svazek za šest měsíců uzavřelo 235 homosexuálních dvojic. Poté se počet uzavíraných registrovaných partnerství ustálil na přibližně dvou stovkách ročně, nejméně dvojic vstoupilo do partnerství v v roce 2011, a to 177.
Z celkového počtu registrovaných partnerství uzavřeli 1142, tedy více než dvě třetiny, muži a 550 ženy. Zrušena byla od roku 2006 podle Šlehofera přibližně desetina partnerství. Naproti tomu úhrnná rozvodovost manželství činila podle Českého statistického úřadu v roce 2012 44,5 procenta, rekordní byl rok 2010, kdy byla rozvodovost padesátiprocentní.
O možnost uzavírat oficiální svazek usilovaly organizace homosexuálů od 90. let minulého století. Povedlo se to až na několikátý pokus, a to přes veto tehdejšího prezidenta Václava Klause. Pokusy o umožnění adopce pro páry stejného pohlaví zatím úspěšné nebyly. Nový ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) se ale o prosazení určité možnosti adopcí pro gay a lesbické páry chce pokusit. Lidé by mohli adoptovat biologického potomka svého protějšku.