Dienstbier: Navrhovaný volební řád ČSSD není demokratický

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: Michael Tomes, E15

Návrh nového volebního řádu sociální demokracie pro krajské volby není podle ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) demokratický. Dienstbier na dnešním semináři o volebním řádu, který zorganizoval spolek Idealisté.cz, uvedl, že návrh stranického vedení je v rozporu se stranickými stanovami i s výsledkem loňského vnitrostranického referenda. Na zářijovém zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD bude prosazovat vlastní verzi řádu.

„Členové nebudou o ničem rozhodovat. Kandidátku sestaví krajský výkonný výbor a členové to jen potvrdí bez reálné možnosti změnit pořadí,“ uvedl Dienstbier k návrhu stranického vedení. Varoval navíc před možnými žalobami na volební řád i platnost kandidátek. „Pokud budeme čelit žalobám před volbami, tak nás to poškodí,“ poznamenal ministr.

Řadoví členové by měli například jen minimální možnost ovlivnit výběr lídrů kandidátek. Lídra navrženého stranickými špičkami budou moci nejvýše potvrdit. Pro členy by bylo poměrně složité promluvit i do pořadí kandidátů na dalších místech listiny.

K tomu, aby se pořadí změnilo, bude totiž potřeba 30 procent preferenčních hlasů pro konkrétního kandidáta. Hlasování o kandidátce má být navíc platné jen v případě, že se jej zúčastní alespoň 30 procent členů dané krajské organizace.

Dienstbier chce, aby návrhy na lídra i kandidáty mohla předkládat i skupina straníků, nejen stranické orgány. Členové by jednorázovým hlasováním rozhodli o lídrovi i o dalším pořadí na listině. Na jednom lístku by volili mezi kandidáty na lídra, na druhém okresního lídra a na třetím pořadí všech kandidátů v kraji.

Příklon k centralizaci?

Na prvním místě kandidátky by byl zvolený krajský lídr, na druhém a dalších místech okresní lídři, zbytek míst by se doplnil podle pořadí preferenčních hlasů v celokrajském hlasování. „Členové navrhují, volí, reálně rozhodují,“ zdůraznil Dienstbier.

Připustil, že pro volební komisi by bylo počítání hlasů složité. Procesně by ale bylo sestavování listin jednoduché, dodal. Po úpravách návrhu stranického vedení volal poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Trochu podle něho směřuje k centralizaci na ústřední i krajské úrovni. Kriticky se k návrhu volebního řádu vyjádřil rovněž místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, podle kterého by například stálo za to zapojit do sestavování kandidátek i registrované příznivce sociální demokracie.

Sjezd ČSSD: Boj se povede o změnu stanov