Do předdůchodu by lidé mohli už od roku 2013, tedy o rok dříve

Důchod

Důchod

Lidé by mohli do takzvaného předdůchodu, tedy předčasného důchodu pro osoby s namáhavými profesemi, odcházet už od ledna 2013. Počítá s tím návrh připravovaný ministerstvem financí (MF). To přitom původně plánovalo, že předdůchody zavede až od roku 2014.

Na zavedení se již před časem shodla tripartita, ve které zasedají zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů. Zaměstnanci z namáhavých profesí by podle ní mohli odcházet do důchodu o jeden rok až pět let dříve, než je dáno zákonem. Za tyto lidi by zaměstnavatel spořil na zvláštní účet u penzijního fondu částku ve výši dvou až tří procent mzdy, a to nad její rámec. Z naspořené částky by se potom předdůchody vyplácely.

Podle mluvčího MF Ondřeje Jakoba ještě není paragrafovaný návrh znění zákona kompletně připravený. To bude až poté, co se podaří vyjasnit všechny parametry. Diskutuje se například daňové zvýhodnění prostředků, které zaměstnancům přispěje do penzijní společnosti jejich zaměstnavatel. Jasné není ani to, zda bude přesně stanovený seznam profesí, kterých se budou předdůchody týkat.

Podle původní verze dojednané v expertním týmu tripartity by se okruh profesí u jednotlivých zaměstnavatelů stanovil v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu. Objevily se však i snahy, aby byly tyto profese vyjmenovány přímo v zákoně. „Způsob vymezení profesí se zatím diskutuje,“ řekl Jakob.

Jiří Rusnok: Zákon by se měl novelizovat co nejdříve

Podle prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka by bylo dobré zákon novelizovat co nejdříve. Penzijní fondy se totiž musí na zavedení předdůchodů připravit. „Určitě to nebude snadné, protože to bude vyžadovat další zásahy do našich informačních systémů,“ řekl Rusnok. Fondy potřebují na přípravu aspoň půl roku, takže by bylo potřeba novelu schválit do poloviny příštího roku, dodal.

Poslanecká sněmovna v pátek schválila vládní návrh penzijní reformy. Počítá s tím, že by si lidé mohli od roku 2013 vyvést na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body z pojistného odváděného do státního průběžného systému. To se v současnosti pohybuje na 28 procentech superhrubé mzdy. Podmínkou je, že lidé přidají částku ve výši aspoň dvou procentních bodů ze svého. Vstup do nového pilíře penzijního systému bude dobrovolný, poté ho už ale nebude možné opustit. Součástí reformy je i transformace současného penzijního připojištění.