Do roku 2020 by digitální ekonomika mohla zaměstnat pět procent Čechů

Česká digitální ekonomika by do roku 2020 mohla zaměstnávat pět procent výdělečně činné populace. To je zhruba dvojnásobek proti roku 2012, kdy IT odborníci tvořili 2,7 procenta zaměstnanců. Stát ale bude muset směřovat svou podporu do nově se rozvíjejících odvětví, která mohou vytvořit tisíce pracovních míst.

Rozvinutá digitální ekonomika podle spoluautora studie „Potenciál digitální ekonomiky a kulturních a kreativních průmyslů pro další rozvoj a konkurenceschopnost ČR“ Marka Jetmara z I nenabízí místa jen programátorům a technikům, ale zahrnuje i nové typy profesí. Jde například o mezioborové specialisty, kteří kombinují inženýrské a programátorské kompetence, nebo nové obory a služby v oblasti kreativního průmyslu jako je platforem digitálního obsahu či postupné propojování televize a internetu.

Cílem studie je představit nová odvětví státní správě, iniciovat změny ve vládní politice a zařadit tuto oblast do strategie Digitální Česko. Stát by měl také vytvořit nebo určit jeden útvar, který by se agendou digitální ekonomiky zabýval. Dosud je většina agendy roztříštěná mezi ministerstva vnitra a průmyslu a obchodu.

Podnětem je destabilizace průmyslové tradice

Ačkoliv má ČR dlouhou průmyslovou tradici, zavedená odvětví se destabilizují kvůli rychlým technologickým změnám. Současná státní podpora a investice zatím směřují do oblastí, které k růstu digitální ekonomiky, tedy oblastí založených na inovacích, kreativitě a digitálním obsahu, přispívají jen minimální měrou: „Dosavadní intervence státu se soustřeďují hlavně na podporu investic do hmotného majetku a budování infrastruktury a tvorbu systémů pro řízení podniků. Ignorovány jsou další oblasti, které mohou mít zásadní vliv na inovace a vznik nových pracovních míst,“ uvedla spolupracovnice institutu Alexandra Rudyšarová s tím, že pro tyto nové oblasti chybí vládní politika i odpovídající legislativa.