Do Senátu jde šéf Juty Hlavatý i miliardář Valenta. TOP 09 propadla

Karel Schwarzenberg ve volebním štábu TOP 09. Vzadu zleva Martin Gregora, Miroslav Kalousek, Michaela Vojtová a Helena Langšádlová.

Karel Schwarzenberg ve volebním štábu TOP 09. Vzadu zleva Martin Gregora, Miroslav Kalousek, Michaela Vojtová a Helena Langšádlová. Zdroj: ctk

Senátní volby letos skončily vítězstvím vládní koalice, které se podařilo uhájit většinu v horní komoře. Nejvíce mandátů získala ČSSD před KDU-ČSL a ANO. Dohromady budou mít v jednaosmdesátičlenném Senátu podporu až 46 zákonodárců. Naopak zcela propadla opoziční TOP 09, která nezískala jediné křeslo. Volby poznamenala rekordně nízká účast, hlasovat přišlo pouze necelých 17 procent voličů.

ČSSD, která obhajovala 23 míst, získala 10 mandátů, KDU-ČSL pět a hnutí ANO čtyři. ODS, hnutí Starostů a Strana zelených získaly po dvou senátorech. Strana práv občanů a Strana soukromníků po jednom.

Z čelných vládních politiků neobhájila svůj mandát i dosavadní místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD). Tu na Zlínsku porazil František Čuba (SPO), bývalý dlouholetý šéf JZD Slušovice a poradce prezidenta Miloše Zemana.

Senátní volby také skončily prohrou pro opoziční TOP 09. Z jejích čtyř kandidátů, kteří postoupili do finále, se totiž do horní komory neprobojoval ani jeden.

Ze známých tváří uspěli třeba bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl (za KDU-ČSL), zakladatel loterijní společnosti Synot Ivo Valenta (Strana soukromníků ČR), šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD) nebo majitel textilky Juta z Trutnovska Jiří Hlavatý (za ANO).

Socialisté přišli o většinu

ČSSD přišla o většinu v horní komoře, dohromady v ní bude mít 33 senátorů místo nynějších 41. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který mandát na Pelhřimovsku obhájil, tak pravděpodobně zůstane v čele horní komory i další dva roky. Druhou nejsilnější frakcí bude dál ODS se 14 senátory.

Třetím nejpočetnější klubem bude KDU-ČSL s nezávislými - bude moci mít deset členů včetně lidovci navrženého nového senátora Václava Hampla. Ten ovšem patří s Václavem Láskou a Jitkou Seitlovou (oba za SZ) mezi tři senátory, jejichž volební stranou byli společně KDU-ČSL a SZ.

V Senátu vzniknou dva nové kluby: hnutí ANO a Strany zelených. Vládní ANO ho sestaví ze svých čtyř senátorů, k nimž se přidá Alena Dernerová z hnutí Severočeši.cz. Senátorský klub musí mít nejméně pět členů. Zelení k vytvoření svého prvního klubu potřebovali získat dvě křesla k nynějším třem senátorům. Jejich adepti vyhráli na Přerovsku a v Praze 5.

Tradiční nezájem
Zájem o druhého kolo senátních voleb byl rekordně nízky, do volebních místností dorazilo 16,69 procenta lidí. V porovnání s prvním kolem, které proběhlo minulý týden spolu s hlasováním do obecních zastupitelstev, tak byla účast méně než poloviční. Minulý týden byla 38,62 procenta. Zájem o senátní finále ale bývá tradičně nižší. Nejvyšší účast ve druhém kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,6 procenta voličů. Nejnižší byla o dva roky později - dosáhla jen 18,4 procenta.

Premiér Bohuslav Sobotka vnímá výsledek senátních voleb jako vítězství sociální demokracie a vládní koalice. Umožní podle něj stabilní pokračování koaličního kabinetu. Nespokojen je ministerský předseda naopak s nízkou volební účastí ve druhém kole hlasování. ČSSD kvůli tomu přijde s návrhem na úpravu voleb.

Sobotka poznamenal, že to bylo poprvé, kdy sociální demokraté vyhráli senátní volby jako vládní strana. Ziskem více než devíti mandátů zároveň splnili cíl, který si stanovili. I když z celkového výsledku má šéf sociální demokracie radost.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek považuje výsledek senátních voleb pro lidovce za velmi solidní. Podobný výsledek prý očekával. Přivítal, že voliči podpořili vládní koalici. Lidovci získali pět senátorských křesel, další dva kandidáti uspěli v koalici se Stranou zelených. „Kandidáti, kteří neuspěli v druhém kole, měli proti sobě opravdu velmi silné soupeře. Nicméně bojovali velmi statečně a chci jim za to poděkovat,“ řekl Bělobrádek.

Přijatelný výsledek pro ODS i porážka pro TOP 09

Šéf občanské demokratické strany Petr Fiala považuje za velmi přijatelný výsledek, že strana ve druhém kole senátních voleb získala dva mandáty. Měla sedm kandidátů. Ukazuje se podle něj, že ODS je pro voliče dobře akceptovatelnou stranou. „Jsme a budeme po těchto volbách nejsilnější opoziční silnou v Senátu. To jsou všechno dobrá východiska pro další cestu občanských demokratů vzhůru,“ komentoval výsledek voleb těsně po sečtení hlasů.

Nezískání ani jednoho senátora pro TOP 09 podle předsedy strany Karla Schwarzenberga jasný neúspěch a porážka. TOP 09 podle něj musí provést důkladnou reformu, změny ve vedení ale zatím nechystá. To podle něj bude případně až na delegátech sjezdu, který je plánován na příští rok.

„Jsou časy, kdy člověk vyhrává, jsou časy, kdy se prohrává, s tím se v demokracii musí člověk smířit. Ale jedno vám můžu slíbit. My uděláme opravdu důkladnou analýzu toho, co vedlo k této bezpochybné porážce. Musíme opravdu udělat důkladnou reformu ve straně a slibuji vám, že se ihned teď po volbách dáme do práce,“ prohlásil Schwarzenberg.

V Senátu mezitím začne vyjednávání na základě povolebního rozložení sil. Senátoři totiž po každé obměně třetiny horní komory volí její představitele, šéfy výborů a komisí. Na dohodu mají frakce čas přibližně do 20. listopadu, kdy se má obměněná horní komora sejít k ustavující schůzi. V předvolebním složení se senátoři naposledy sejdou příští středu 22. října.

Přehled nově zvolených 27 senátorů
ČSSD (10 senátorů):
Miroslav Antl (Rychnov nad Kněžnou)
Ivo Bárek (Vyškov)
Jiří Dienstbier (Kladno)
Karel Kratochvíle (Strakonice)
Jaroslav Malý (Hradec Králové)
Miroslav Nenutil (Cheb)
Radek Sušil (Karviná)
Milan Štěch (Pelhřimov)
Pavel Štohl (Znojmo)
Emilie Třísková (Kolín)
KDU-ČSL (pět senátorů):
František Bradáč (Žďár nad Sázavou)
Jiří Carbol (Frýdek-Místek)
Václav Hampl (Praha 1)
Zdeněk Papoušek (Brno-město)
Alena Šromová (Olomouc)
ANO (čtyři senátoři):
Zuzana Baudyšová (Praha 9)
Zdeňka Hamousová (Louny)
Jiří Hlavatý (Trutnov)
Peter Koliba (Ostrava-město)
ODS (dva senátoři):
Lumír Aschenbrenner (Plzeň-město)
Jiří Burian (Příbram)
Strana zelených (dva senátoři):
Václav Láska (Praha 5)
Jitka Seitlová (Přerov)
Starostové a nezávislí (STAN; jeden senátor):
Zbyněk Linhart (Děčín)
Starostové pro Liberecký kraj (SLK; jeden senátor):
Jiří Vosecký (Česká Lípa)
Strana práv občanů (SPO; jeden senátor):
František Čuba (Zlín)
Strana soukromníků České republiky (SsČR; jeden senátor):
Ivo Valenta (Uherské Hradiště)

čtk