Do sestavování kabinetu začal zasahovat prezident

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Byť to mezi nimi občas skřípe, zdají se být ČSSD a ANO pány situace. Alespoň podle tvrzení svých lídrů se obě strany prakticky dohodly na koaliční smlouvě a mohly přejít k debatě o obsazení vládních křesel, postů náměstků a příštích státních tajemníků.

V rodící se koalici zatím narušují zdánlivou idylu lidovci. Ti připomínají, že se s nimi jejich partneři sešli od říjnových voleb teprve třikrát (dvě z těchto třístranných jednání se uskutečnila až tento týden). Je lepší si sporné věci vyříkat než se tvářit, že žádné třecí plochy neexistují, přidává další argument předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

ČSSD a hnutí Andreje Babiše začíná zjišťovat, že námitky lidovců jsou jen brbláním proti tomu, co dokáže prezident Miloš Zeman.

Zaorálek na černé listině

Z Hradu se začaly šířit signály, že Lubomír Zaorálek je jako šéf diplomacie nepřijatelný. Podstatou doutnajícího sporu není to, nakolik dobře, nebo špatně se Zaorálek orientuje v zahraniční politice. Patří na černou listinu spolu s těmi socialisty, kteří v roce 2003 nepodpořili Zemana v prezidentské volbě.

Dalším důvodem může být skutečnost, že se Zeman snaží do čela Černínského paláce dosadit ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka. A samozřejmě čím více se sestavování vlády zašmodrchá, tím déle se ve Strakově akademii udrží všichni Zemanovi muži v čele s Jiřím Rusnokem. Navíc Bohuslav Sobotka ve své straně i v očích koaličních partnerů ještě více oslabí, což je další voda na Zemanův destruktivní mlýn.

Sobotka má jen pověření

Přitom Sobotka je stále jen pověřený sestavením vlády, premiérem ho Zeman nejmenoval. Nelze vyloučit, že tak učiní až v okamžiku, kdy dostane seznam členů vlády, jako to v případě Vladimíra Špidly udělal Václav Havel. Do té doby může Zeman s kandidáty na ministry žonglovat, jak se mu zachce.

rozdělení vládních postůrozdělení vládních postů | E15

„Dokud předseda sociální demokracie je jen pověřen jednáním o sestavení vlády, tak prezident není žádným jeho návrhem vázán. Vázán jeho návrhem je až ve chvíli, kdy ho prezident jmenuje premiérem,“ vysvětlil v České televizi jeden z autorů ústavy, exministr spravedlnosti Cyril Svoboda.

Zeman včera řekl, že pokud se pro vládu vysloví 23 tisíc členů ČSSD v referendu, bude Sobotku jmenovat až v lednu. Kdyby se hlasování, které prosazuje předseda socialistů, nekonalo, počká Zeman, až koaliční dohodu tento měsíc schválí širší grémia jednotlivých stran. Sobotku by pak jmenoval ještě do konce roku.

Lidovci chtějí zemědělství

Sobotka měl zatím položit na stůl několik jmen a rozložení sil ve vládě. Ta oproti té současné i předchozí asi o něco nabobtná. ČSSD má získat osm křesel, ANO sedm a lidovci tři. Je to však první nástřel. Podle dostupných informací by sociální demokracie měla obsadit vnitro, Babišovo hnutí spravedlnost. Oba úřady jsou i z pohledu probíhající války policistů a ze řetězu utržených státních zástupců volajících po ještě větší nezávislosti velmi důležité.

Lidovci už dali najevo, že nechtějí Sobotkou „přiklepnuté“ rezorty zdravotnictví a kultury. Trvají na zemědělství a ministerstvu práce a sociálních věcí.