Dostálová chce předložit zákon o dostupném bydlení až v únoru. Maláčová chystá vlastní verzi

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová Zdroj: Úřad vlády

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
3
Fotogalerie

Koronavirové krize zdržela přípravu dlouho odkládaného zákona o dostupném bydlení, na kterém pracuje ministerstvo pro místní rozvoj. Zákon, který má řešit bydlení pro samoživitele nebo důchodce či rozvoj družstevního bydlení, půjde místo v prosinci na vládu až příští rok na jaře. Vzhledem ke sněmovním volbám na podzim tak nejspíš padne pod stůl. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) proto chystá vlastní návrh.

„Chtěli jsme to předložit do legislativního procesu vlády do konce roku, kvůli koronavirové krizi jsem ale nakonec povolila prodloužení lhůty do konce února,“ řekla deníku E15 šéfka rezortu pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Připravovat zákon skrze videokonference bylo podle ní nemožné. „Kolegové říkali, že to bez přímého kontaktu s lidmi nejde, je třeba jednat se sociálními partnery a tak dále. Jsou to desítky lidí najednou, takové videokonference nejdou uřídit,“ řekla ministryně s tím, že se s uvolněním opatření opět začnou pracovní týmy scházet.

Dostálová připouští, že parlament nemusí zákon do voleb stihnout projednat. „Může se stát, že to spadne pod stůl, protože se to nestačí projednat. Ale každá nová vláda to pak může jen zvednout, bude to mít přichystané a připravené v paragrafech a mohlo by to tím pádem mít rychlejší pokračování,“ řekla Dostálová. Legislativní proces trvá zpravidla až rok.

K zákonnému řešení sociálního bydlení se přitom vláda zavázala v koaličním programu, tlačila na to především ČSSD. Maláčová stále očekává, že se vládě zákon podaří prosadit, jen nebude z dílny ministerstva pro místní rozvoj. „My sociální demokraté intenzivně pracujeme s odborníky na vlastním návrhu, protože jsme slíbili řešení v tomto volebním období a my svoje závazky plníme,“ řekla Maláčová deníku E15.

Pomalou přípravu zákona kritizuje opozice i odborníci. „Další odklad předložení zákona o dostupném bydlení není nijak překvapivý. Vzhledem k aktuální situaci je pochopitelný, ale opět se ukazuje, že řešení bytové nouze v Česku zřejmě pro vládu není priorita,“ řekl ředitel Platformy pro sociální bydlení Vít Lesák s tím, že zákon by nestihl parlamentem projít ani kdyby ho Dostálová předložila vládě už v prosinci. „Teď s dalším odkladem se ale definitivně ukázalo, že jedinou šancí je případná poslanecká iniciativa,“ dodal Lesák.

Právě poslanecký návrh už začíná vznikat mezi opozičními stranami. Pirátská poslankyně Olga Richterová kritizuje vládní přístup, který se podle ní zaměřuje jen výstavbu. „Potřebujeme provázání bydlení a sociální práce,“ řekla s tím, že právě sociální pracovníci nejlépe znají potřeby ohrožených skupin. Richterová podle svých slov pracuje na návrhu s odborníky. 

Není to jediný zákon, jehož přípravu koronavirová krize zdržela. Zpomalila se mimo jiné příprava nového stavebního zákona, novely insolvenčního zákona i například státního rozpočtu na příští rok.