Dubnový zahraniční obchod skončil s přebytkem 16,5 miliard. Směřuje k rekordu

zahraniční obchod, ilustrační foto, německý námořní přístav Bremerhaven

zahraniční obchod, ilustrační foto, německý námořní přístav Bremerhaven Zdroj: CC BY-SA-3.0 DE: Martina Nolte

Zahraniční obchod ČR skončil v dubnu v národním pojetí podle předběžných údajů přebytkem 16,5 miliardy korun, což představovalo meziroční přírůstek o 1,5 miliardy. Příznivý vliv na celkovou bilanci mělo především meziroční snížení deficitu minerálních paliv a růst přebytku bilance průmyslového spotřebního zboží, strojů a dopravních prostředků a nápojů a tabáku. "Zahraniční obchod směřuje k novému historickému rekordu," dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

„Příznivý je dvouciferný růst exportu, za nímž opět stojí úspěšné automobilky dobývající evropský i asijský trh. V meziročních tempech se ovšem odráží i efekt slabé koruny, která eurové a dolarové tržby při přepočtu do korun navyšuje. Po zohlednění tohoto efektu však již růst exportu až tak dechberoucí není,“ okomentoval dále situaci v exportu Dufek.

ČSÚ používá novou metodiku národního pojetí, která reflektuje změnu vlastnictví mezi domácími a zahraničními subjekty, ne pouze pohyb zboží přes hranice například i mezi vlastnicky propojenými firmami se sídlem v zahraničí. Dříve ČSÚ používal přeshraniční metodu, nová metodika výpočtu podle statistiků lépe odráží skutečný výkon domácí ekonomiky.

„Vysoká statistická základna z loňského dubna způsobila nižší meziroční růst obratu zahraničního obchodu, než tomu bylo v předchozích měsících letošního roku. Meziroční růst vývozu o 11,2 % a dovozu o 11,3 % lze však v tomto kontextu hodnotit jednoznačně kladně,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Význam EU28

Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila v dubnu přebytkem 53,1 miliardy korun a byla tak meziročně o 5,7 miliardy korun vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o čtyři miliardy na 35,6 miliardy korun.

„Z pohledu vývozu jsou pro Česko klíčové země EU28, kam v dubnu směřovalo téměř 83 % veškerého vývozu. Z toho téměř jedna třetina veškerého vývozu jde do sousedního Německa,“ upozornil dále Novák.

Navzdory napjaté situaci na Ukrajině vývoz do Ruské federace v dubnu meziročně vzrostl o 2,0 %, zatímco v případě Rakouska došlo k jeho poklesu o 2,0 %.

ČSÚ zveřejnil i čísla odpovídající starší metodice, tedy přeshraničnímu pojetí. Podle předběžných údajů se takto počítáno v dubnu meziročně vývoz zvýšil o 10,8 procenta a dovoz o 9,2 procenta. Celkový vývoz zboží v přeshraničním pojetí dosáhl hodnoty 297,8 miliardy korun a dovoz 255,8 miliardy korun.

zahraniční obchodzahraniční obchod | tradingeconomics.com