Důchody příští rok vzrostou méně, než se původně plánovalo

senioři, důchodci

senioři, důchodci

Důchody v příštím roce vzrostou méně, než se původně předpokládalo. Podle vyhlášky ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) zveřejněné na webu vlády se základní výměra zvýší o 40 korun a procentní výměra o 1,6 procenta. V původním návrhu ze srpna letošního roku se počítalo s nárůstem základní výměry o 50 korun a procentní výměry o 2,5 procenta.

Podle MPSV je to způsobeno upřesněním údajů, ze kterých se navýšení vypočítává. „Důvodem pro odlišné údaje obsažené ve vyhlášce oproti návrhu, který byl v připomínkovém řízení, je fakt, že návrh obsahoval odhad některých v té době neznámých údajů o růstu cen či mezd a ten se odlišoval od následné skutečnosti publikované ČSÚ,“ uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Poslední potřebný údaj, ze kterého se navýšení vypočítávalo, publikoval Český statistický úřad až v září.

Podle předsedy Rady seniorů České republiky Zdeňka Pernese navýšení neodpovídá podmínkám stanoveným zákonem. „Je to špatně spočítané. Podle našich propočtů by se měly penze navýšit o 1,9 procenta,“ řekl Pernes. Rozdíl je tedy 0,3 procenta, což může u některých penzí činit i 100 korun.

„Tento názor je zřejmě důsledkem přehlédnutí změny zákonných ustanovení o valorizaci důchodů,“ okomentovala to Plívová. Novela zákona podle ní stanovila, že posledním měsícem ve stanovení období pro zjišťování růstu cen je při zvýšení důchodů srpen kalendářního roku, který o jeden rok předchází kalendářnímu roku, do něhož spadá pravidelný termín zvýšení důchodů - nikoliv tedy červenec, jak tomu bývalo doposud. „Vzhledem k tomu, že index spotřebitelských cen za domácnosti celkem se v srpnu 2011 ve srovnání s červencem 2011 snížil o 0,3 procentního bodu, je výsledná valorizace důchodů nižší než, pokud by rozhodné období pro zjišťování růstu cen končilo červencem 2011,“ dodala.

Podle nedávno schváleného zákona se mají důchody v řádném termínu, tedy od ledna, zvýšit o růst cen mezi srpnem 2010 a červencem 2011, tedy inflaci, a třetinu růstu reálné mzdy (poměr ceny životních potřeb k vyplácené odměně) v roce 2010. Základní výměra se podle zákona zvyšuje tak, aby výše základní výměry důchodu činila devět procent průměrné mzdy.