Důchody se ode dneška zvyšují, startuje reforma penzí i předdůchody

Penzijní reforma

Penzijní reforma Zdroj: profimedia.cz

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se ode dneška zvyšují, i když mnohem méně, než byli důchodci zvyklí. Zvedají se i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunismu a pozůstalé po nich. Startuje také vládní důchodová reforma. Lidé mohou přesměrovat část sociálních odvodů do spoření u fondů, přidat musí i něco ze svého. Mohou si teď začít také šetřit na předdůchod. Pracující důchodci si ale pohorší. Přišli o slevu na dani z příjmu.

Starobní důchod se zvýší v průměru o 137 korun. Průměrný důchodce by tak měl měsíčně dostávat 10.913 korun. Pevná část penze se zvedne o 60 korun z nynějších 2270 na 2330 korun. Procentní část vzroste o 0,9 procenta, stejně se zvýší i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich.

Vláda prosadila pomalejší valorizaci. Zdůvodnila to nutností úspor. Důchody se dosud zvedaly o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Nyní je to už jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Kabinet počítá s tím, že by do roku 2015 mohl v rozpočtu ušetřit celkem 47,7 miliardy. Kdyby dál platil dosavadní model přidávání, mohli důchodci dostat navíc v průměru něco přes 400 korun měsíčně.

Pracující penzisté nemají letos slevu na dani z příjmu. Opatření se týká nejen starobních důchodců, ale i lidí s plným invalidním důchodem. Podle dřívějších údajů ministerstva financí by do rozpočtu mohlo tak přitéct v příštích třech letech celkem asi sedm miliard.

V Česku startuje také vládní reforma penzí. Lidé budou moci přesměrovat tři procentní body ze sociálních odvodů do svého spoření u fondů. Přidat k tomu budou muset ze svého ještě částku ve výši dvou procentních bodů. Od státu pak v budoucnu dostanou nižší důchod, měli by mít ale našetřeno. Lidé do 35 let se mohou do reformy zapojit kdykoliv. Ti, kterým už 35 bylo, se musí rozhodnout do konce června.

Opozice model kritizuje. ČSSD už avizovala, že její příští vláda reformu zruší. Proti reformě protestovali aktivisté, odbory i rada seniorů. Byli také proti mírnější valorizaci.

Od ledna je možné začít uzavírat smlouvy i na spoření na předdůchod. Je pro lidi v náročných profesích a pro ty, kteří pár let před penzí přijdou o práci a jinou už nebudou moct najít. Předdůchod bude možné získat nejdříve pět let před řádným důchodovým věkem. Bude ale nutné si na něj dostatečně našetřit, aby měsíční výplata činila aspoň 30 procent průměrné mzdy. Nyní by to tedy bylo přes 7350 korun.

Na dva roky předdůchodu, což je nejkratší možná doba, by tak teď bylo podle ministerstva práce potřeba naspořit asi 180 tisíc korun. Člověk by si tak měl po deset let odkládat 1500 korun měsíčně. Přispívat mu může i zaměstnavatel. Příspěvek si pak může odečíst z daňového základu, a to do 30 tisíc korun ročně.

Do předčasného důchodu mohou chodit lidé už nyní. Mají kvůli němu pak ale krácenou řádnou starobní penzi. Díky předdůchodu se jim důchod neseškrtá.

Na hodnocení penzijní reformy je příliš brzy

Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijní reformy nese příliš rizik