Důvěra v českou ekonomiku v říjnu stoupla na 8,8 bodu

ilustrační foto, výroba výhybek v Pražské strojírně

ilustrační foto, výroba výhybek v Pražské strojírně Zdroj: E15 Michael Tomes

Důvěra v českou ekonomiku v říjnu stoupla na 8,8 bodu, meziměsíčně se potřetí za sebou zvýšila o 0,4 bodu. V porovnání se zářím však hodnotí celkovou ekonomickou situaci pozitivněji jen spotřebitelé, důvěra firem klesla. Mezi podnikateli se zvýšila jen v obchodě, naopak se snížila v průmyslu, službách a stavebnictví. "Po nejistotě, jakou přinesly neslavné výsledky z ekonomiky za srpen, je nejnovější konjunkturální průzkum důvodem k uklidnění," dodal hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Ukazatel důvěry podnikatelů proti září klesl o 0,5 bodu na 11,5 bodu, zatímco mezi spotřebiteli se zvýšil o 3,8 bodu na minus dva body. Lidé se ale stále stejně obávají zhoršení celkové ekonomické situace v dalších 12 měsících, klesly ale jejich obavy z vlastní finanční situace a ze zvýšení nezaměstnanosti. Úmysl nadále spořit se nezměnil.

„Do růstu se promítají zřejmě hlavně domácí faktory, jako avizovaný růst mezd ve veřejné sféře od listopadu či slibované zlevnění tramvajenek v Praze. Česká Ekonomika by měla v letošním posledním čtvrtletí udržet růst, a to přinejmenším vlivem vyšší soukromé spotřeby,“ uvedl Sobíšek.

Důvěra obchodníků stoupla o 3,4 bodu na 15,7 bodu. Jejich očekávání ohledně ekonomické situace pro příští tři měsíce se však téměř nezměnila, pro dalšího půl roku je mají ale vyšší.

„Mezi faktory, které dávají spotřebitelům optimismus do žil je například nižší obava z nezaměstnanosti. Lidé více věří ekonomice a tomu, že bude vytvářet pracovní místa. Nyní je potřeba, aby se tento optimismus přesunul i do jejich chování,“ upozornil analytik Home Credit Michal Kozub.