EET přispěje k narovnání tržních podmínek, myslí si část podnikatelů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK/KEYSTONE/GAETAN BALLY

Ekonomičtí odborníci i podnikatelské svazy dnešní schválení zákona o elektronické evidenci tržeb většinou vítají. Nejen, že to podle nich přinese více peněz do státní kasy, ale především to má narovnat podnikatelské prostředí. Naopak se zavedením evidence tržeb nesouhlasí bývalý prezident Václav Klaus a také Strana soukromníků. Podle ní opatření nezvýší výběr daní a pro řadu podnikatelů bude likvidační.

Schválení elektronické evidence tržeb oceňuje například Svaz průmyslu a dopravy. Podle něho jde o klíčovou daňovou změnu, která má narovnat podnikatelské prostředí a zvýšit příjmy veřejného rozpočtu v rámci boje proti daňovým únikům. „Elektronická evidence tržeb je přínosem pro narovnání podnikatelského prostředí a pro poctivé podnikatele. Daně mají platit všichni,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Naopak podle prvního místopředsedy Strany soukromníků České republiky Rudolfa Baránka je schválení evidence tržeb rána pro všechny živnostníky a řadu menších a středních firem. „Plně podporujeme pravicovou parlamentní opozici v záměru podat ústavní stížnost ohledně zákona o elektronické evidenci tržeb,“ uvedl.

Podle Klause, který býval i ministrem financí, evidence tržeb zkomplikuje život drobným a menším podnikatelům a mnoho z nich kvůli evidenci skončí. „Řekl bych, že buzerace je ještě příliš jemné slovo,“ řekl exprezident Hitrádiu Orion. Výběr daní se podle něj zlepší jen zanedbatelně. „Já si myslím, že elektronická evidence tržeb je schválnost, že je to falešný boj s tak zvanou korupcí a že tudy cesta rozhodně nevede,“ dodal.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý připomněl, že ve hře zůstává řada otázek. Jde podle něj především o to, jak vláda dostojí svému slibu nabídnout podnikatelům kompenzace za zvýšenou administrativní zátěž a náklady spojené s pořízením potřebného zařízení.

„Důležité je i to, jak bude probíhat technické ukotvení evidence, jak je systém připraven na řešení případných technických potíží, či jaké vzdělávací programy nebo semináře pro podnikatele MF připraví,“ dodal.

EET se nejdříve dotkne hotelů a restaurací

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že český daňový systém je neefektivní a zároveň poměrně drahý. „Logickou odpovědí na oba nešvary, nízkou efektivitu a vysoké náklady, je využití moderních digitálních technologií. Žijeme v 21. století, a technologický pokrok by měla reflektovat i státní správa. Elektronická evidence tržeb by mohla být užitečným nástrojem, bude-li správně implementována,“ uvedl.

Elektronická evidence tržeb je podle odborníka na nepřímé daně z PwC ČR Martina Diviše ze strany státu dobrým krokem, jak si zajistit, že mu neunikají daně. „Méně pozitivní však je, že přináší další administrativní zátěž i poctivým podnikatelům, kteří daně platí, jak mají,“ uvedl.

Zavedení evidence podporují zástupci restauratérů. „Prošla s tím i snížená sazba DPH pro restaurace, což my jsme od začátku chtěli,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. DPH se má restauratérům u pokrmů a nealkoholických nápojů snížit z 21 procent na 15 procent.

Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to zřejmě už od letošního listopadu. Záleží na tom, kdy zákon vyjde ve sbírce. Ještě ho musí schválit Senát a podepsat prezident.

Chronologie schvalování EET ve Sněmovně
Vláda předložila poslancům návrhy obou zákonů (o elektronické evidenci tržeb a souvisejícího změnového zákona) 4. června 2015. První čtení začalo 19. června, do druhého čtení propustili poslanci oba zákony 10. července. Druhé čtení začalo 18. září, skončilo 7. října.
Závěrečné schvalování EET:

Pátek 27. listopadu: poslanci pravicové opozice 4,5 hodiny přednášeli návrhy na změnu programu, takže se Sněmovna ke třetímu čtení vůbec nedostala. Schůzi ve 14:00 přerušila.

Pátek 11. prosince: koalice na tento den svolala mimořádnou schůzi ke třetímu čtení. Navzdory obstrukcím pravice prosadila hlasování o programu a schůze tak mohla formálně začít.

Pátek 18. prosince: pokračovalo třetí čtení. Rozprava trvala asi tři a půl hodiny. Pokračovaly obstrukce, došlo i na osobní invektivy.

Pátek 8. ledna 2016: pokračovaly obstrukce. Pozornost vyvolal místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové), když řekl, že se cítí být „částečně nalomen“ argumenty ministra financí Andreje Babiše.

Pátek 22. ledna: koalice schválila omezení řečnické lhůty na deset minut a možnost poslanců vystoupit jen dvakrát. Rozprava trvala pět hodin. Padaly v ní výrazy jako buzerace nebo šaškárna.

Pátek 29. ledna: Vládní koalice prosadila, že se závěrečné hlasování uskuteční ve středu 10. února. Opoziční ODS to označila za znásilnění parlamentní demokracie. Debatu provázely opět urážky. Ministr Babiš přinesl transparent s nápisem EET levnější pivo.

Středa 10. února: Sněmovna ukončila rozpravu a schválila oba zákony zavádějící EET. Pravice to označila za nedemokratický postup a za znásilnění jednacího řádu.

Bohumil Pečinka: Samonosná evidence tržeb