Exmanažeři MUS mají v Česku obstavený majetek za 800 milionů

Doly, ilustrační foto

Doly, ilustrační foto Zdroj: EPE

Policie obstavila exmajitelům Mostecké uhelné společnosti (MUS) bankovní účty, cenné papíry a nemovitosti, které mají v Česku. Jde o majetek ve výši 800 milionů korun, jako první o tom informoval server Motejlek.com.

Šestici mužů policie stíhá za zneužití informací a postavení v obchodním styku a za privatizační podvod. „Dokončujeme sčítání tohoto majetku, celkově jsme zajistili zhruba 800 milionů korun,“ uvedl dozorující žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

K rozhodnutí zmrazit podnikatelům český majetek, vedla policii obava, že by jej mohli přepsat na příbuzné nebo převést do zahraničí. Exmanažeři podali podle Šeredy proti zabavení majetku stížnost, o níž zatím nebylo rozhodnuto. Právě to je důvod, proč jeden z podnikatelů, Luboš Měkota, ze dne na den zastavil tok peněz do své mediální investice – televizí Metropol a Pětka, uvedl server Motejlek.com.

Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Luboš Měkota, Oldřich Klimecký a Petr Kraus byli ze zneužití informace a postavení v obchodním styku obviněni letos v červnu. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. V listopadu pak přibylo ještě obvinění z privatizačního podvodu.

Privatizaci MUS již roky prověřují také švýcarské orgány kvůli podezření, že ji provázely finanční machinace. Tamní prokuratura loni podala obžalobu na sedm lidí, bývalých manažerů MUS a Appian Group. Jde o šestici Čechů a jednoho Belgičana.

O co jde v kauze MUS

Česko se snaží dořešit kauzu, při níž po divoké privatizaci přišlo o majoritu v Mostecké uhelné společnosti. A podle švýcarských úřadů i zhruba o osm miliard korun. Kvůli nezákonnému ovládnutí hnědouhelných dolů, praní peněz a korupci postavili Švýcaři před soud sedm bývalých manažerů a majitelů MUS. Na jejich kontech zablokovali dvanáct miliard korun.

Vliv nad Mosteckou uhelnou ztratil stát v roce 1998, v době úřednické vlády Josefa Tošovského, více než polovina akcií se dostala pod kontrolu samotné společnosti. Na koupi majoritního podílu byly použity dvě a půl miliardy korun vytažených z podnikových účtů. Podobnou operaci pak noví majitelé uskutečnili ještě jednou, a to při dokoupení zbylého balíku akcií. Stát prodal svůj zbývající 46procentní podíl v Mostecké uhelné Appianu Group zastupujícímu „nejmenované zahraniční investory“ za pouhých 650 milionů korun v roce 1999.

Tato suma je podle švýcarských prokurátorů o tři a půl miliardy korun nižší, než byla skutečná cena. Česká strana se nyní snaží vyšetřit, zda prodej státního podílu neprovázela korupce. Doly měnily majitele několikrát, v roce 2005 je Appian prodal za zhruba šest miliard korun firmě, kterou založila čtveřice manažerů působících v těžební firmě i v Appianu – Antonínu Koláčkovi, Luboši Měkotovi, Petru Pudilovi a Vasilu Bobelovi. Dnes je vlastní podnikatel Pavel Tykač.

Koho stíhají Švýcaři: Antonína Koláčka, Jiřího Diviše, Luboše Měkotu, Oldřicha Klimeckého, Marka Čmejlu, Petra Krause a Belgičana Jacquese De Groota