Exministr Fiala chce zachránit ODS, vstoupil do strany

Mministr školství Petr Fiala

Mministr školství Petr Fiala Zdroj: ctk

Bývalý ministr školství Petr Fiala se stal členem ODS, aby této straně pomoc získat zpět důvěry voličů. Za tuto stranu ještě jako nestraník úspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny. Fiala by se podle odhadů některých médií mohl ucházet o funkci ve vedení strany.

ODS, která ve sněmovních volbách získala jen 7,72 procenta hlasů, a zaznamenala tak nejhorší výsledek ve své historii, bude v lednu v Praze volit nové vedení.

Fiala na webu jihomoravské ODS píše, že ho v posledních dnech oslovuje řada členů a voličů ODS, kteří s jeho jménem spojují naději na návrat k důvěryhodné pravicové politice a nastoupení cesty k obnově ODS.

„Voliči nám dali jasně najevo, že si přejí změnu. Občanská demokratická strana je dnes ve velmi složité situaci, kdy je ohrožena její pozice v českém politickém systému. Toto ohrožení nás ale nesmí ochromit, musíme ho spíše vzít jako šanci pro nový začátek,“ uvedl.

Svým vstupem do ODS chce prý ukázat, že je přesvědčen o budoucnosti strany a je rovněž připraven se na její cestě aktivně podílet. „Věřím, že ODS jako tradiční pravicová politická strana má šanci znovu uspět a dobře hájit zájmy všech, kterým záleží na svobodě, demokracii a na prosperitě naší země,“ dodal.

Devětačtyřicetiletý Fiala je profesorem politologie, po dvě funkční období (2004-2011) stál v čele brněnské Masarykovy univerzity. Od loňského května do letošního července byl ministrem školství ve vládě Petra Nečase (ODS).